Ústecký kraj – Nezaměstnanost v dubnu klesla ve všech okresech Ústeckého kraje. Který okres je na tom zde momentálně nejlépe? Kde je nezaměstnanost nejvyšší a kde naopak? Kolik lidí připadá na jedno pracovní místo? Připravili jsme přehlednou tabulku, která vychází z aktuálních údajů Úřadu práce ČR.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

„V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Za zmínku jistě stojí fakt, že Úřadu práce ČR se daří stále snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Zatímco v dubnu 2017 tvořili ti, kteří byli bez práce déle než 12 měsíců, 38,7 % z celkového počtu nezaměstnaných a rok předtím dokonce 42,2 %, letos tento podíl klesl na 33,9 %.“

Okres v Ústeckém kraji

Podíl nezaměstnaných

osob v procentech

Meziměsíční nárůst 

či úbytek v procentech

Počet uchazečů na jedno

volné pracovní místo

Most 6,7 -3,9 4,6
Chomutov 5,7 -3,2 2,0
Ústí nad Labem 5,5 -2,4 4,8
Děčín 5,0 -8,6 3,1
Louny 4,6 -6,2 1,6
Teplice 3,9 -0,5 1,6
Litoměřice 3,6 -7,6 1,6
ČR celkem 3,2 -7,9 0,9

 

Obecně měli zaměstnavatelé v dubnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře nebo svářeče, řezače plamenem a páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

1305nezamestanostmapa

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v dubnu 43,3 roku. Mezi evidovanými bylo 91 187 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 37,6 %. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, 33,9 % - celkem 82 361. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 697 dní.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru