Horolezec se zřítil z pískovcové skály u Ostrova, nejspíš mu selhalo jištění
Záchranná akce. Foto: Horská služba
Ústí nad Labem

Krušné hory - Šestačtyřicetiletý horolezec v sobotu v poledne spadl při slézání pískovcové skály v Tiských stěnách u obce Ostrov, musel pro něj letět vrtulník.

Záchranářům Horské služby přišla výzva od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje krátce po dvanácté. „Vzhledem k tomu, že používáme GPS aplikaci Gina, měli jsme přesnou lokalizaci místa nehody. Tiské stěny jsou přeci jen nepřehledné a často se stává, že ti, kdo nehodu nahlašují, nedokáží konkrétně určit, kam přesně máme dorazit,“ uvedl k okolnostem výjezdu Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že nepřesné určení místa může výrazně prodloužit dobu dojezdu záchranářů.

Horolezec spadl z výšky asi deseti metrů. „Přesnou příčinu pádu neznáme, ale je pravděpodobné, že selhalo jištění při postupu po skalní stěně. Zjistili jsme, že si poranil kotník, zřejmě zlomil několik žeber a měli jsme podezření i na poranění pánve. Vše jsme konzultovali s dispečinkem ZZS, který už předem k nám vyslal vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí,“ popsal zásah Martin Krejčí.

Vrtulník nemohl vzhledem k nepřístupnému skalnímu terénu přistát na místě. „Lékař a zdravotník LZS tedy slanili k nám. Poté jsme společně zraněného zajistili a i s dalšími horolezci ho transportovali k našemu vozu. V něm jsme lezce poté odvezli na místo přistání u hotelu Ostrov,“ doplnil Martin Krejčí. Posádka vrtulníku pak zraněného převezla k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Tiské stěny jsou po celý rok vyhledávanou lokalitou horolezců. Ne všichni ale jsou dostatečně zkušení, aby dokázali lézt bez nehody a zdravotních následků. Ale i dobře proškolené lezce vyzývám, aby pečlivě dbali na všechny zásady bezpečného lezení,“důrazně varoval Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že pády horolezců nejsou bohužel nikterak výjimečné a někdy se dokonce stává, že se na skalní stěnu pustí i normální turista bez vybavení a jištění.

(zem)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru