Stěhování aligátorů: Libor a Adéla už jsou ve svých letních bytech
Stěhování aligátorů. Foto: ZOO Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V úterý 29. května 2018 došlo v ústecké zoologické zahradě k tradičnímu stěhování. Na svůj „letní byt“ se přemístili dva aligátoři američtí, samec Libor a samice Adéla.

Návštěvníci je však pohromadě neuvidí. „Samec Libor je služebně nejstarším zvířetem v naší zoo, je zde od roku 1974, kdy byl zakoupen od soukromého chovatele za 670 korun československých ve věku cca 3-4 roky. Adéla je mnohem mladší a menší, přišla k nám v roce 2013 ze záchranného centra Zoo Plzeň, kam se dostala spolu s dalšími třemi samicemi. Všechny byly zabaveny soukromému chovateli, u kterého byly kontrolou zjištěny nevhodné podmínky k chovu. Tehdy jí bylo cca pět let a právě kvůli rozdílu ve velikosti se obáváme, že by jí samec mohl ublížit, proto žijí každý zvlášť,“ vysvětluje tisková mluvčí Věra Vrabcová.

Oba plazi jsou přes zimu umístěni v objektu zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup. „V zimovišti tráví téměř 8 měsíců v roce, přesunují se k nám na začátku října, protože by středoevropskou zimu venku nepřečkali bez úhony. Zde mají stabilní teplotu 25-27°C, teplou vodu v bazénu, výhřevnou plochu souše či tepelnou lampu,“ popisuje chovatelka Jana Bárnetová. „Dobře zde přijímají potravu, dáváme jim zejména hovězí maso, kuřata, sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka, Adéle předkládáme i potkany nebo myši. Intervaly krmení se liší podle množství, Libor jednou za tři týdny spořádá cca 5-6 kg, krmná dávka Adély je pochopitelně nižší,“ dodává Jana Bárnetová.

Stěhování probíhá podle předem stanoveného scénáře a díky tomu, že se pravidelně opakuje, je to pro chovatele a ostatní pracovníky zoo rutinní záležitost, jsou již sehraným týmem. „Nejdůležitější je přetáhnout zvířeti přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do dlouhé bedny. Ta se naloží na auto a převeze se ze zimoviště o několik desítek metrů níže k letní expozici. Stěhování Libora, který váží odhadem téměř 200 kg, k tomu je ještě nutné připočítat hmotnost dřevěné bedny, je záležitostí pro silné chlapy. Adéla je sice menší váhová kategorie, ale je zase hodně akční,“ přibližuje chovatel František Šubík. „Libora jsme z bedny „vyklepali“, Adéla vylezla sama a během několika sekund byla v bazénu. Přesun spojený s odchytem je pro zvířata bohužel trochu stresující, byť již vědí, o co jde, ale nejdůležitější je, že jsou na sluníčku a budou mít přísun UV záření,“ dodává František Šubík.

U výběhu Libora je od roku 2010 umístěn kamerový systém, který upozorňuje strážní službu na neukázněné návštěvníky, kteří se nedokáží smířit s tím, že samec většinu času leží nehybně a nevykazuje žádnou aktivitu. Ohrožují jej házením kamenů či jiných předmětů, několikrát jej i zranili, proto je celý prostor monitorován.

(vb)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru