AKTUÁLNĚ OBRAZEM: Aktivisté obsadili nad ránem rypadlo, těžba stojí
6x foto: Anna Gumplová
Ústí nad Labem

Louka u Litvínova - V sobotu nad ránem skupina téměř dvaceti lidí vylezla na vrchol rypadla v lomu Bílina. Pomocí blokovacích pomůcek se připoutali a nyní čekají, co se bude dít dále. Jedná se o aktivisty z Klimatického kempu, který je od středy v Louce u Litvínova.

Mezitím z Klimakempu vyrazila pětistovka lidí na legálně nahlášený pochod. Členka hnutí Limity jsme my Anna Gumplová k situaci řekla: "Pochod ještě nevyrazil a my již blokujeme rypadlo. Společně ukazujeme, že klimatická změna začíná tady, v regionu kde se těží a spaluje uhlí. Hnutí za klimatickou spravedlnost roste a požaduje konec těžby a spalování fosilních paliv v nejkratším možném termínu. Na uhlí vydělává jen hrstka lidí, zatímco dopady změn klimatu nesou všichni ostatní."

Policisté uzavřeli plánovanou trasu pochodu u Libkovic a čekali na příchod aktivistů. Provoz v lomu Bílina byl kvůli bezpečnosti zastaven, potvrdil mluvčí Severočeských dolů.

Pochod byl nakonec dále povolen i v běžně uzavřeném prostoru po hraně dolu v doprovodu policie, bezpečnostní agentury a pracovníků Severočeských dolů. Situaci budeme nadále sledovat.

lim

limmm2

maj

maj1

overall2

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru