Protestní pochod za ukončení těžby a spalování uhlí. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Lom, Braňany – Policejní manévry doprovázejí sobotní protestní akce aktivistů z hnutí Limity jsme my, kteří tráví od čtvrtka čas v takzvaném Klimakempu v Louce u Litvínova.

Účastníci klimatického kempu vyšli v sobotu ráno na pochod podél hrany lomu Bílina, odtud se během odpoledne pravděpodobně přesunou na další ohlášenou demonstraci k některé z uhelných elektráren. Chtějí upozornit na klimatické změny způsobované podle nich těžbou a spalováním fosilních paliv, v našem regionu konkrétně hnědého uhlí. Podle jejich vyjádření by se měla těžba uhlí a uhelné elektrárny odstavit.

Už ráno mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní pronikla skupina aktivistů do těžebního prostoru lomu Bílina a vylezla na rypadlo v rámci „akcí občanské neposlušnosti“. Severočeské doly kvůli bezpečnosti přerušily těžbu. Vzniklé škody zatím vyčísleny nejsou. Ekoaktivisté vběhli do stejného lomu už v loňském roce, řadu z nich policisté zadrželi.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=rt-bv8zxwFY

Na trase dopoledního pochodu je zhruba pět stovek aktivistů. Sledují je policisté. Jejich počty policie neuvádí, půjdou ale také do stovek. Používají k monitorování situace vrtulník, speciálně vybavené pozorovací dodávky, čtyřkolky a k vidění jsou také policisté na koních. Ekologické protestanty doprovází policejní antikonfliktní tým.

Aktivisté se nesmějí odchýlit od trasy pochodu, jinak se vystavují riziku zásahu policie. Na to je policisté upozornili u závory u poslední zlikvidované obce, Libkovic. Nyní směřují k Braňanům.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru