Policie zadržela v uhelném lomu přes dvě stě lidí. Chystá se solidární demonstrace v Ústí
Foto: Limity jsme my
Ústí nad Labem

Braňany - Více než dvě stě lidí zadrželi policisté v sobotu při akcích takzvané občanské neposlušnosti, které vyhlásili účastníci Klimatického kempu 2018, který se koná v Louce u Litvínova.

Zadrženi byli lidé, kteří při nahlášeném pochodu podél lomu Bílina seběhli z legální trasy dál do těžebního prostoru. "Policie ČR v souvislosti s konáním Klimakempu 2018 zajistila 176 osob za přestupkové jednání neoprávněné vniknutí do důlního díla a neuposlechnutí výzvy úřední osoby," informovali policisté po poledni. Později číslo vyrostlo.

"Aktuální počet osob omezených na svobodě je 234, nemusí se však jednat o konečné číslo. Zajištění jsou postupně preváženi na policejní služebny, kde s nimi budou provedeny nezbytné úkony," informovala Policie ČR na Twitteru.

Podle aktivistů z hnutí Limity jsme my před půl čtvrtou mířily od lomu Bílina první autobusy se zadrženými. První měl zamířit směrem k Ústí nad Labem. Tam připravují účastníci Klimakempu solidární demonstraci. Protesty v lomu byly podle ekoaktivistů nenásilné.

Část lidí, kteří vtrhli do velkolomu, obsadila uhelný překladač, ze kterého se uhlí překlápí na dopravníkové pásy. Menší část poté zamířila směrem k rypadlům. Už ráno skupina šestnácti lidí v noci opustila kemp a během ranního rozbřesku vylezla na jedno z rypadel, které těží zeminu v dole Bílina (píšeme zde). Pomocí blokovacích pomůcek se připoutali k rypadlu a hodlají na místě vydržet co nejdéle. Severočeské doly slovy mluvčího kvůli bezpečnosti přerušily těžbu.

Aktivisté kvůli změnám klimatu požadují okamžité odstoupení od těžby uhlí a jeho spalování a přechod k čisté energii.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru