Spaní na dlaždičkách, neveganské jídlo, plastové kelímky. Zadržení aktivisté se z policie vrací do Klimakempu
Záběr z teplické policejní služebny. Zdroj: Limity jsme my
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Policisté postupně propouštějí zadržené aktivisty z hnutí Limity jsme my, kteří v sobotu pronikli do těžebního prostoru lomu Bílina. Jiní neuposlechli výzev policie.

Podle posledního zveřejněného údaje policií se jedná o více než dvě stě lidí, sami aktivisté uvádějí, že jich bylo zadrženo okolo tří stovek. Byli rozvezeni do policejních služeben po celém kraji, kde s nimi policisté sepisují protokoly a provádějí všechny nutné úkony.

Někteří aktivisté strávili na policii noc. Na svém facebookovém účtu potom poukázali, že museli například v Teplicích ležet na zemi. „Neskuhráme, jen nám přijde vhodné, abyste o tom věděli,“ napsali.
V Chomutově se jim nelíbilo, že jim policisté nabídli neveganské jídlo a vodu v plastových kelímcích.

Při propouštění zadržených uspořádali jejich kolegové v Ústí nad Labem demonstraci. „Nálada je výborná, solidární demonstrace se samba bandem, jídlo a objetí pro všechny klimatické hrdinky a hrdiny,“ sdělují na svém facebookovém účtu.

Z obsazeného rypadla už slezlo také šestnáct aktivistů, kteří jej obsadili na několik hodin. Severočeské doly musely zastavit těžbu na několik hodin.

0107demoondrejmazura

Solidární demonstrace v Ústí nad Labem. Foto: Limity jsme my / Ondřej Mazura

Účastníci hnutí jsou od poloviny týdne v takzvaném Klimatickém kempu v Louce u Litvínova. Kromě přednášek se tam připravovali na víkendové akce občanské neposlušnosti. Při hlášeném pochodu podél hrany lomu Bílina pronikla část lidí z legální trasy do zakázaného těžebního prostoru.

Aktivisté chtějí poukázat na globální oteplování způsobené podle nich těžbou a spalováním fosilních paliv. Chtějí svět zásobovat čistou energií. Zda je alternativa třeba v atomových elektrárnách, neuvádějí. K jádru se nevyjadřují.

https://www.youtube.com/watch?v=rt-bv8zxwFY

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru