Za čtyřmi případy nahlášených bomb v hypermaketu Globus stojí mladík z výchovného ústavu
Hypermarket Globus v Trmicích, který byl během jednoho týdne čtyřikrát evakuován. Foto: Sandra Veverková
Ústí nad Labem

Trmice - V obchodě je uložena bomba! Tak zněl s největší pravděpodobností první telefonát na tísňovou linku 112 zhruba před týdnem. Neznámý volající takto upozornil na uloženou výbušninu v trmickém hypermarketu Globus celkem čtyřikrát během jednoho týdne. Šlo vždy o planý poplach. (O případech jsme vás informovali ZDE a ZDE). Policie v krátkém čase pachatele dopadla.

Ústecké policii se ve středu podařilo vypátrat ohlašovatele celkem čtyř případů uložení trhaviny v hypermarketu Globus. Byl tedy dopaden ještě týž den, kdy na tísňovou linku 112 volal naposled. Šlo o mladíka z výchovného ústavu. "K pachateli můžeme sdělit, že šlo o osobu mladistvou, která je ve věku 15 až 18 let. Mladistvý je z výchovného ústavu, který se nachází v Ústeckém kraji," upřesnil vedoucí územního odboru Ústí nad Labem Vladimír Danyluk.

Mladý muž byl podle policie na návštěvě u svých příbuzných v Předlicicíh, kde byl také onoho osudného dne dopaden. K oznámení o uložení výbušniny na tísňovou linku měl volat ze dvou mobilních telefonů. "Mladistvého se nám podařilo vypátrat především díky kamerám městské policie i hypermarketu Globus a samozřejmě za využití naší techniky. Chlapec byl dopaden ve středu 25. července v nočních hodinách, u sebe měl oba mobilní telefony, ze kterých ohlašoval uložení nálože," uvedl Vladimír Danyluk. Co ho k činu vedlo, bude předmětem dalšího vyšetřování.

Pachateli v takovém případě hrozí až pětiletý trest, vzhledem k mladíkovo věku bude sazba v případě odsouzení poloviční. Vymáhat vzniklou škodu po něm hodlá i vedení poškozené společnosti. "Přesnou výši škody ještě vyčíslujeme, ale už teď víme, že se jedná o škodu v řádech statisíců," řekl ředitel hypermarketu Globus Jan Valenta.

Evakuace návštěvníků obchodu měla podle policie i vedení společnosti Globus ve všech případech hladký průběh. Nákupní zóna byla vyklizena vždy do deseti minut. "Personál i bezpečnostní služba zvládla vše skvěle, nevznikala žádná panika. Evakuaci s našimi zaměstnanci cvičíme každý rok a trénink se nám osvědčil," uzavřel Jan Valenta. Provoz v hypermarketu byl vždy obnoven zhruba do jedné hodiny.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru