Jeden ze zabitých vojáků strávil dětství v Jirkově. Ve středu se po celé republice rozezní sirény
Martin Marcin. Foto: MO ČR
Ústí nad Labem

Jirkov, ČR - Tři čeští vojáci, rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993), utrpěli smrtelná zranění při útoku sebevražedného atentátníka v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan.

Nejzkušenější ze tří českých vojáků zabitých v neděli na misi v Afghánistánu byl Martin Marcin (†36). „Řada jeho vrstevníků si ho pamatuje - v Jirkově strávil dětství, chodil tu na základní školu... Nechceme příliš jitřit rány, ani tragédii míchat do politiky. Jen se vší úctou vyjádřit čest jeho památce a upřímnou soustrast blízkým,“ uvedlo v pondělí odpoledne na svém facebookovém profilu město Jirkov.

K útoku došlo 5. srpna 2018 okolo 3.50 hodin našeho času při patrole v okolí základny Bagrám. Další tři členové patroly, jeden americký a dva afghánští vojáci, byli těžce zraněni. „Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky generálporučík Aleš Opata.

Na počest vojáků zazní sirény

Ostatky vojáků budou do České republiky přepraveny ve středu v odpoledních hodinách. Před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze 6 bylo vytvořeno pietní místo. Na všech útvarech a ve všech armádních zařízeních byly staženy státní vlajky na půl žerdi.

Symbolické uctění památky proběhne ve středu 8. srpna 2018 přibližně ve 12 hodin v rámci smutečního ceremoniálu po příletu letadla s ostatky padlých vojáků do Prahy, kdy se na celém území České republiky rozezní jednotný systém varování a vyrozumění (tzv. sirény).

Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund.

Hasičský záchranný sbor ČR zabezpečí spuštění systému varování a vyrozumění. Sirény budou spuštěny ze 14 krajských operačních středisek HZS ČR, rozezní se více jak 8000 koncových prvků tohoto systému po celé České republice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru