Zdravotníci ústeckého Komplexního cerebrovaskulárního centra podpořili charitativní běh
„Charitativní běh proti mozkové mrtvici“. Zdroj foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Severní Terasa - U příležitosti Světového dne mrtvice, který připadá na 29. října, a k desetiletému výročí léčby ischemické cévní mozkové příhody mechanickou embolektomií v Komplexním cerebrovaskulárním centru Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici, proběhl 23. října v Centrálním parku na Severní Terase „Charitativní běh proti mozkové mrtvici“.  Do závodu se registrovalo celkem 132 běžců, kterým se na osvětu o onemocnění cévní mozkovou příhodou podařilo nashromáždit rovných 17 tisíc Kč.

„Smyslem akce bylo upozornit širokou veřejnost, že v rámci ischemické cévní mozkové příhody sousloví Čas je mozek platí doslova. Každou minutu umírá několik milionů mozkových buněk a to bez možnosti jejich náhrady. I přes nepřízeň počasí se akce zúčastnilo přes 130 běžců, což mě velmi mile překvapilo. Zúčastnily se celé rodiny a dokonce i výrazný počet těch nejmenších dětí v kočárcích. Zaznamenal jsem pozitivní ohlasy, a myslím si, že by tento běh slušel našemu centru coby každoroční akce,“ uvedl David Černík, MBA, vedoucí lékař ústeckého Komplexního cerebrovaskulárního centra.

„Mrtvici nejčastěji způsobuje krevní sraženina, která uzavře některou z mozkových cév. Mozku se tak nedostává kyslík a buňky už po prvních minutách postupně odumírají. Nutné je proto zavolat rychlou záchrannou službu včas a zbytečně příznaky nepodcenit,“ doplnil Filip Cihlář, přednosta ústecké Radiologické kliniky. Ke třem základním příznakům cévní mozkové příhody patří pokles koutku, ochrnutí končetin a porucha řeči. Tísňová linka první pomoci má telefonní číslo 155.

Na start dlouhou zhruba tři kilometry se vydalo 130 běžců, včetně desítek zdravotníků z ústecké Masarykovy nemocnice. 

Komplexní cerebrovaskulární centrum Krajské zdravotní v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem je jedním ze 13 center v České republice poskytujících nejvýše specializovanou péči u pacientů s cévním onemocněním mozku, a to jak v oblasti primární, tak v oblasti sekundárně preventivní. Provoz centra zajišťuje velmi dobře fungující spolupráce neurologického oddělení, radiologické kliniky, neurochirurgické kliniky, kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, rehabilitačního oddělení a v neposlední řadě Emergency. Ústecké Komplexní cerebrovaskulární centrum v rámci celé České republiky patří dlouhodobě mezi tři nejvýkonnější. Zdravotnické pracoviště zajišťuje na poli cerebrovaskulární problematiky plnou škálu intervenčních i operačních postupů.

„Charitativní běh proti mozkové mrtvici“ uspořádala Česká společnost intervenční radiologie, Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP a Nadační fond Čas je mozek.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru