VIDEO: Křižovatka přezdívaná „u pěti oblouků“ je pastí pro řidiče. Chystá se změna dopravního značení
Problémové odbočování na křižovatce přezdívané „Pětimostí“. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Prudké brždění, natlačení na svodidla, tak popisuje ranní jízdu křižovatkou přezdívanou „u pěti oblouků“ čtenář Vít Pajchl. Při odbočování vpravo z Drážďanské ulice k Předmostí mu zkřížil cestu řidič trolejbusu, který v křižovatce přejížděl z pruhu do pruhu.

„Přijížděl jsem do křižovatky od Mariánského mostu a potřeboval jsem dále pokračovat směrem na Předmostí. Jelikož byla v pravém jízdním pruhu kolona, zůstal jsem v prostředním pruhu a odbočovat z něho,“ začal popisovat situaci čtenář.

Ve stejný okamžik však podle jeho slov stejný úkon začal provádět i řidič trolejbusu, který přijel do křižovatky v pravém jízdním pruhu. „Měl jsem zapnutý pravý blinkr, takže bylo zřetelné, že hodlám odbočit. Jenže řidič trolejbusu se zachoval tak, že si začal přejíždět v křižovatce z pruhu do pruhu, jako by ho nezajímali ostatní účastníci silničního provozu. Musel jsem prudce šlápnout na brzdu. Chápu, že řidiči trolejbusů mají problém se v křižovatce vytočit, ale měli by buď odbočovat z prostředního pruhu nebo když odbočují z pravého neohrožovat ostatní řidiče,“ doplnil Vít Pajchl.

Mluvčí ústeckého Dopravního podniku Jana Dvořáková se, za chování řidiče trolejbusu omluvila. „Na pravidelných školeních naše řidiče upozorňujeme na možné dopravní situace v této křižovatce a dále se snažíme vyvinout další aktivity, které by vedly ke zlepšení dopravní situace. Nejvíce by nám pomohla preference vozidel MHD, a to nejenom v tomto problematickém místě. V žádném případě nechceme omlouvat chování našeho řidiče, ale i všichni naši řidiči se při průjezdu tímto inkriminovaným místem dostávají do stresových situací, kdy vedle stojící vozidlo, bez aktivace změny ukazatele směru, náhle začne současně s vozidlem MHD odbočovat,“ řekla mluvčí.

Podle jejího dalšího vyjádření zmíněná křižovatka v dnešní době funguje na hranici kapacity/únosnosti. „V prostředním pruhu, který slouží jak pro odbočení, tak pro jízdu rovně, se denně tvoří dlouhé kolony. Devadesát procent vozidel jedoucích v tomto jízdním pruhu pokračuje rovně a jen několik vozidel má zájem o odbočení. Dalším vstupujícím faktorem do problematického řazení vozidel v inkriminovaném místě, jsou vozidla přijíždějící z Mariánského mostu. Dopravní průzkumy a modely zatížení, již v minulosti ukázaly nadměrnou dopravní přetíženost této křižovatky. Naše společnost proto v minulých letech sama přistoupila k řešení, aby vozidla MHD jedoucí směrem od Krásného Března využívala pravý jízdní pruh a tím co nejvíce eliminovala zpoždění, která by získávala při stání v prostředním pruhu za vozidly, která pokračují dále směrem na Vaňov,“ dodala Jana Dvořáková.

„Vzhledem k délce, šířce a trakčnímu trolejovému vedení je průjezd tímto místem mnohem náročnější pro vozidla MHD, než pro vozidla individuální dopravy. Budeme se i nadále snažit s dopravními úřady zajistit, aby toto problematické místo, bylo po dopravní stránce vyhovující pro všechny druhy dopravy, ať už městské nebo individuální. Věříme, že i tento podnět by mohl posloužit k dalším jednáním, která by vyřešila případnou preferenci vozidel MHD nebo úpravu stávajícího vodorovného značení,“ doplnila závěrem mluvčí.

Jan Pechout z ústeckého Besip teamu sám upozorňuje, že jde o problematickou křižovatku. „Podle silničního zákona řidič přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí jen tehdy, když neomezí nebo neohrozí (tzn. nepřekáží nebo nevznikne žádné nebezpečí) řidiče jedoucí v tomto jízdním pruhu. Problém je velice těžko řešitelný, protože pokud řidič MHD jede v pravém jízdním pruhu, rozměry vozidla mu nedovolují projet křižovatkou tak, aby do vedlejšího pruhu nezasahoval. Pokud by se ve směru od Krásného Března do centra zařadil do prostředního pruhu, nebude moci využít zelené šipky vpravo na semaforu, protože vozidla v přímém směru mají červenou a tím by docházelo ke zbytečnému zdržení,“ uvedl Jan Pechout.

Mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová doplnila, že v případě střetu hrozí řidiči, který přejíždí v křižovatce z pruhu do pruhu na místě bloková pokuta 2 000 Kč. „Ve správním řízení od 1500 do 2500 Kč. V současné době jsou navrhovány úpravy - odstranění dvou jízdních pruhů pro odbočení vpravo, náhrada pouze na jeden nebo zúžení jízdního levého pruhu s vyznačením vodorovného dopravního značení,“ uvedla Veronika Hyšplerová.

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy. Náš e-mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., využijte zpráv naší facebookové stránky. Děkujeme, že nám pomáháte vytvářet zpravodajství z Ústecka.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru