OBRAZEM: Na základech jeřábu vyrostla na Flájích tato zajímavá budova
Dokončované informační centrum na hrázi flájské přehrady. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Fláje – Budova budoucího informačního centra na hrázi flájské přehrady je téměř hotová. Už nyní u ní odpočívají turisté, otevře se v příštím roce.

Dům s velmi moderním až futuristickým vzhledem, u kterého stavbaři použili místní dřevo, vyrostl na fragmentu základu jeřábu. Ten kdysi sloužil při stavbě přehrady. Svojí vyčnívající polohou nabízí skvělé výhledy jak přes hladinu, tak na hráz. Na dřevěném mole už nyní najdete řadu laviček. Hlavně o víkendech sem míří řady turistů.

Cílem projektu flájského infocentra je podle Povodí Ohře zvýšení povědomí obyvatel regionu i návštěvníků o historii regionu, obcí zaniklých kvůli výstavbě vodního díla Fláje, podání informací o využití vodní energie v oblasti a o zásobování vodou ve spolupráci s přehradou Rauschenbach v SRN.

V rámci projektu budou instalovány informační tabule v území mezi údolními nádržemi Fláje a Rauschenbach, dojde k vytvoření naučné stezky a vybudování infrastruktury cestovního ruchu - pavilon pro návštěvníky na údolní nádrži Rauschenbach a informační centrum Fláje.

Otevření Informačního centra Fláje je předpokládáno na jaře v roce 2019. Otevřeno bude celoročně, v zimním období nejspíš jen o víkendech. Nabídne i malé občerstvení.

Účelem vodního díla Fláje je především akumulace vody pro zásobení severočeské hnědouhelné oblasti pitnou vodou. Unikátní železobetonová hráz je dutá.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru