FOTO: Nejhlubší minerální pramen Česka je v Lounech. Jmenuje se Luna a navíc má jedinečné složení
Pramen Luna. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Louny - V jižní části města Louny, u ulic U Spravedlnosti a Palackého, byl v šedesátých letech navrtán významný zdroj alkalické kyselky. Dostal jméno Pramen Luna a je nejhlubším minerálním pramenem v České republice.

Má jedinečné složení, srovnávat se s ním ve světě mohou pouze prameny v gruzínském Boržomi a ve francouzském Vichy. Je to silně proplyněná a teplá natrium-bikarbonátová voda, která vyvěrá vrtnou sondou z hloubky 1100 až 1200 metrů. Stávající vydatnost zdroje je 15 l / min.

Pro koho je voda vhodná?

edeniky 1976

Minerální voda Luna je vhodná k pitným kůrám u pacientů s gastrointestinálními chorobami jako je: funkční žaludeční dyspepsie, chronická gastritis, vředová choroba žaludku a duodena, stavy po operacích žaludku, postprandiální syndromy slepé kličky, střevní dyspepsie a chronická pankreatitis. Dále příznivě působí na léčbu pacientů s chorobami jater. Vhodná je též jako doplněn léčby kožních chorob s poruchou keratinizace a prozevní balneaci. Není vhodná pro kardiaky, hypertoniky, děti, mladistvé a těhotné ženy. Užívání minerální vody Luna by se mělo konzultovat s lékařem.

Složení

Minerální voda Luna je kyselka hydrogenuhličitano-sodného typu, silně mineralizovaná, obsahuje 17,5 g rozpuštěných solí v litru. Z toho 4489 mg tvoří sodné kationty a 710 mg chloridové aniony. Minerální voda je hypertonická, osmotický tlak je 426 mOsm/kg. Obsahem rozpuštěného CO2 1450 mg/l je řazena mezi uhličité minerálné vody.

Kde vyvěrá?

Pramen Luna je na povrch vyveden na několika místech. Díky své stálé teplotě je celoročně dostupný. Pro běžné užívání občanů je k dispozici v prostoru U Spravedlnosti, v Domově důchodců a v nemocniční zahradě.

Zdroj: Městské informační centrum (www.louny.eu)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru