Měsíc zmizel. Je tu jeho nejdelší zatmění v tomto století!
Zatmění Měsíce, 27. července 2018. Foceno přibližně ve 21.20 hodin. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

ČR - Je tu nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Měsíc prochází téměř geometrickým středem stínu Země. Pozorování kazí oblačnost nad obzorem.

Fáze úplného zatmění trvá hodinu 43 minut. Měsíc je v tu dobu vzdálen od Země 404 890 km. Další podobně probíhající zatmění se odehraje až nad ránem 26. června 2029, kdy střed Měsíce téměř dokonale projde středem stínu. Nicméně Měsíc bude Zemi poněkud blíž (373 600 km), a tudíž jeho pohyb bude rychlejší, takže zatmění bude o dvě minuty kratší.

V Ústeckém kraji lidé pozorují zatmění Měsíce na několika místech společně s astronomy - setkání si dali v Chomutově, na mosteckém Hněvíně, u jezera Milada či v Duchcově u rybníku Barbora. Ve směru vycházejícího a mizícího měsíce je ale oblačnost. Přesto bylo možné se štěstím na pár okamžiků spatřit mizející srpek zbarvený lehce do červena. Záběr na naší fotografii se nám povedl z Krušných hor nad Mezibořím ve směru zhruba ke Kostomlatům na Teplicku.

Jak zatmění probíhá
  • 20:24 začátek částečného zatmění
  • 20:47 východ Měsíce (Praha)
  • 21:30 začátek úplného zatmění
  • 22:21 maximální fáze zatmění (Měsíc prochází středem zemského stínu při výšce 11,3°nad obzorem)
  • 23:13 konec úplného zatmění
  • 00:19 konec částečného zatmění (všechny uvedené časy jsou v SELČ).

2707zatmeni2

Zatmění Měsíce, 27. července 2018. Foceno přibližně ve 21.20 hodin. Foto: Oldřich Hájek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru