Pohonné hmoty stále zlevňují. Budou ceny padat i nadále?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Nafta opět výrazněji než benzín. Benzín se aktuálně prodává celorepublikově průměrně za 37,29 koruny za litr, tedy o devět haléřů levněji než před týdnem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 22 haléřů na 35,86 koruny za litr. Nafta je tak nejlevnější od první poloviny února 2022, tedy od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky loni vyhnaly její cenu v ČR až k úrovni 50 korun za litr.

V příštích sedmi dnes pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr, tvrdí ekonomové.

"Cena ropy Brent se totiž v tomto týdnu poměrně výrazně propadla, během včerejšího obchodování dokonce až na 71,67 dolaru za barel, jak plyne z dat agentury Bloomberg. Ropa je tak nejlevnější od prosince 2021.Pády a problémy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse, tak mohou těšit alespoň řidiče, i ty české. A to po zohlednění faktu, že vedou k oslabení koruny vůči dolaru," vysvětlil důvod pokledu cen ekonom Lukáš Kovanda.

Nafta v poslední době zlevňuje výrazněji než benzín, neboť topná sezóna se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a zásobníky plynu v EU zůstávají nadále naplněny z 56 procent. "Přitom v tuto část roku bývají běžně naplněny jen ze zhruba 36 procent. Nadprůměrná naplněnost zásobníků odráží letošní nebývalé teplé zimní počasí v Evropě. To sráží jak burzovní cenu plynu v EU, od konce loňského srpna o zhruba 86 procent, tak v té souvislosti ruku v ruce poptávku po topné naftě, která je využívána jako náhražka plynu. S poklesem sháňky po topné naftě klesá cena také nafty motorové, a to právě výrazněji, než je tomu u benzínu," uvedl Kovanda.

Ceny pohonných hmot letos klesají také v okolních zemích. "Citelně levnější než v Česku mají benzín Slovinci, Chorvaté nebo tradičně Poláci. Na Slovensku a v Rakousku je jeho cena srovnatelná s tou v ČR. V Maďarsku nebo tradičně v Německu či Itálii je benzín dražší než v Česku. Nafta v Česku stojí srovnatelně jako v Polsku nebo ve Slovinsku. Na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a tradičně v Itálii nebo Německu je nafta dražší než v ČR. Citelně levnější je nafta v Chorvatsku," dodal na závěr ekonom.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru