Zoo se dočkala! Po několika letech se tam narodilo mládě vzácného takina indického
Foto: Zoo Děčín
Ústí nad Labem

Děčín - Děčínská zoologická zahrada se po třech letech dočkala dalšího odchovu u kopytníků takinů indických. Jde o teprve druhé mládě tohoto druhu, které se v Děčíně narodilo.

Mládě přišlo na svět v neděli 12. března, je to sameček, má se čile k světu a je již k vidění i ve venkovním výběhu. Matkou je dvanáctiletá Abby, která do zoo přišla v roce 2013 z chomutovského zooparku a otcem pak jedenáctiletý samec Takko, kterého zoo dovezla z estonské zoo v Tallinu v roce 2014. Březost takiních samic trvá 200 až 220 dní, obvykle se rodí jedno až dvě mláďata.

1603takin1

Chovu takinů indických se v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO věnují kromě Děčína ještě další 4 zahrady – Zoo Brno, Zoo Praha, Zoopark Chomutov a Zoo Košice.

1603takin2

Kdo je takin indický?

Takin indický je prazvláštní kopytník, který se svým vzhledem vymyká přesnému zařazení. Společně s pižmoni patří takini do zvláštní skupiny přežvýkavců, která má vývojově blízko k turům i ovcím a nese tak znaky obou těchto zvířat. Mají mohutnou klabonosou hlavu, charakteristicky tvarované rohy, dlouhou vlnitou srst, která je skvěle chrání v drsných horských podmínkách. Vyskytují se v Číně, Indii a Myanmaru, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 m n. m. Pro pobyt v horských podmínkách jsou takini dokonale přizpůsobeni. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám. Takini pravidelně migrují mezi letními pastvinami nad horní hranicí lesa a zimovišti v chráněných lesnatých horských údolích. Jejich potravou je tráva, listy či výhonky bambusu a různých dřevin, hlavně pěnišníků. V létě vytvářejí početná stáda sdružující až 300 jedinců, která se během zimy rozpadají na menší, asi dvacetičlenné skupiny. Dospělí samci žijí často samotářsky a k samicím se připojují pouze v době říje. Dožívají se 12-15 let, v lidské péči až 20 let.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru