Zatopená protipovodňová vana v Ústí nad Labem v lednu letošního roku. Foto: HZS Ústeckého kraje
Ústí nad Labem

ČR - Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před místy až extrémními dešti a povodněmi, které by měly zasáhnout větší část Česka. V odpoledních hodinách se uskuteční tiskový brífink, kde ministr životního prostředí Petr Hladík a ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder poskytnou informace o extrémních srážkách, které zasáhnou Česko a s velkou pravděpodobností způsobí rozsáhlejší rozvodnění vodních toků.

Situace by podle předpovědi měla být nejkritičtější na Moravě a části Čech, přičemž v Ústeckém kraji zatím extrémní nebezpečí nehrozí, s vysokou pravděpodobností se ale očekává druhý stupeň povodňové aktivity, a to zejména na Ústecku a Litoměřicku.

"Během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek. Během období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek mm za pár hodin. V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru