Ústecký kraj - Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) v loňském roce dohledala černé odběry ve výši 1 593 tis. Kč. K již běžným činnostem zaměstnanců vodovodů a kanalizací patří nejen úprava a dodávka pitné vody a čištění odpadních vod, ale bohužel i přešetřování černých odběrů.

Ilustrační foto: Petr Sochůrek

Jak uvedla tisková mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. vynalézavost nepoctivých zákazníků nemá meze a tak nás neustále překvapují nové a nové způsoby, které zákazník použije v domnění, že se na to nepřijde. „Mezi nejčastější způsoby černých odběrů patří neoprávněná manipulace s vodoměrem. Zákazníci propichují plastová víka s úmyslem poškodit číselník. Dále velmi často dochází k otáčení vodoměru nebo jeho vymontování. Setkáváme se s poškozením plomb, za které si ručí zákazník a je povinen si jejich stav při osazování a převzetí vodoměru zkontrolovat," dodala Kardianová.

V roce 2014 dohledali zaměstnanci společnosti ve vodném černé odběry v celkové výši 19 280 m³ v peněžním vyčíslení 778 tisíc Kč a ve stočném bylo odcizeno 21 632 m³ v hodnotě 815 tisíc Kč. V Ústí nad Labem Předlicích byl zaznamenán černý odběr, kdy si zákazník před vodoměrnou sestavou rozkopal zeď a pomocí přidaného kusu potrubí – T si zajistil odběr neměřené vody. I tento neoprávněný odběr byl díky moderní technice odhalen. „Soustavnou kontrolou spotřeby vody a zaznamenáním případných výkyvů se nám daří i těmto zákazníkům vyfakturovat spotřebu vody dle stanovené metodiky a navíc je odměnit pokutou."

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru