Ústí nad Labem – Více než polovina vyřazených keramických izolátorů demontovaných z elektrizační distribuční soustavy, které ještě v roce 2013 končily na skládkách, prochází od loňska recyklací a využívá se v další výrobě. Cílem společnosti ČEZ Distribuční služby (ČDS) je do dvou let předat k druhotnému využití všechny z provozu vyřazené izolátory, tedy přes 200 tun materiálu.

ČEZ se pustil do recyklace keramických izolátorů. Energetici tím pomohou přírodě. Foto: Soňa Holingerová

Místo skládkování loni předala firma k dalšímu využití zhruba 55 procent z celkové produkce 253 tun odpadních keramických izolátorů, především v severních, západních a středních Čechách. Právě na severu Čech se nový systém osvědčil, v Ústeckém a Libereckém kraji předali loni energetici k recyklaci 40 tun izolátorů. Nyní připravují rozšíření recyklace na zbylé oblasti Čech i na Moravu. Finančně je nový způsob srovnatelný se skládkováním.

Pracovníci společnosti ČEZ Distribuční služby vymění každý rok více než 20 tisíc izolátorů, jejichž celková hmotnost přesahuje 200 tun. V recyklaci dosud bránily takzvané litinové spodky, jež jsou na ně nalisovány a jejich oddělení od keramické části izolátoru je technicky i finančně náročné. „Dlouho jsme nemohli najít firmu, která by zvládla keramiku od litiny efektivně oddělit. Teprve loni jsme se dohodli s karlovarskou společností KMK GRANIT, která tento proces zvládla. Keramiku dále používá ve své výrobě a litinu postupuje na trh k dalšímu zpracování," řekla Markéta Veličková, která má v ČDS na starost proces nakládání s odpady.

Společnost ČEZ Distribuční služby poskytuje v rámci Skupiny ČEZ komplexní podpůrné služby pro oblast distribuce. Její zaměstnanci zajišťují provoz a servis distribuční soustavy, odstraňují poruchy, provádějí servis měření, odečty a spravují měřidla i data měření.

Keramické izolátory
• Slouží k vzájemnému elektrickému oddělení (tedy odizolování) konstrukčních částí elektrických zařízení o rozdílném napětí. Oddělují části, které jsou určeny k vedení elektrického proudu, od podpěrných bodů nebo konzol.
• Technické životnosti izolátorů se pohybuje kolem 50 let. Je závislá na klimatických podmínkách (teplota), na velikosti mechanického namáhání (námraza, vítr) a na velikosti elektrického namáhání (vysoké napětí, velmi vysoké napětí).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru