Ústí nad Labem – Přivolat si pomoc v případě nouze SMS zprávou mohou v Ústeckém kraji hluchoněmí obyvatelé. Jak záchranná služba, policie tak i nově hasiči disponují toto službou.

Operační důstojnice emergency linky 112 Ústeckého kraje. Foto: Petr Sochůrek
Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje právě SMS číslo tísňového volání zprovoznil před několika dny. Jak uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan, než budou moci hluchoněmí moci SMS tísňové číslo využívat musí vyplnit registrační formulář, který je vyvěšený na webu Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje www.hzsoul.cz. „K registračnímu formuláři se dostanou návštěvníci stránky po otevření uvedeného odkazu. V záložce Služby pro veřejnost pod nápisem Pro neslyšící. Po ověření registrace obdrží dotyčný číslo tísňové linky, kterou si uloží do svého mobilního telefonu a potom v případě nouze se může s Krajským operační střediskem HZS Ústeckého kraje přímo spojit prostřednictvím SMS zprávy a nahlásit například požár, dopravní nehodu či jinou mimořádnou událost," řekl krajský mluvčí hasičů a upozornil: „Služba je přístupná pouze osobám neslyšícím a osobám s poruchami řeči, které jsou schopné napsat a odeslat textovou zprávu z mobilního telefonu. Pokud se něco stane, budou hasiči podle čísla mobilního telefonu hned vědět jméno a bydliště a podle GPS najdou volajícího i v lese, když se ztratí, nebo v cizím městě."

SMS tísňovým číslem disponuje po modernizaci operačního čísla také Policie České republiky – Krajské ředitelství Ústeckého kraje. Tady se nemusí hluchoněmí registrovat a služba je určena lidem v tísni, kteří nemohou telefonovat a mohou jen odeslat zprávu. SMS číslo pro Ústecký kraj je 721 799 008. Text zprávy je stejný jako u volání. Představit se, odkud píšeme, kvůli jakému jednání a kde k němu došlo," uvedl vedoucí krajského operačního střediska republikové policie plukovník Jiří Fadler.

Přivolat si SMSkou mohou obyvatelé Ústeckého kraje i zdravotnickou záchrannou službu, která rovněž po modernizaci operačního střediska tuto službu zavedla. „SMS číslo první pomoci je 723 559 593. Do SMS zprávy musí píšící napsat: co se stalo – kde se to stalo – své jméno," řekl Pavel Šebesta vedoucí operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

SMS tísňová čísla pro hluchoněmé

Zdravotnická záchranná služba: 723 559 593

Policie České republiky: 721 799 008

Hasiči: www.hzsoul.cz (pomocí formuláře)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru