Krásné Březno - Štíhlé tělo, protáhlý čumák a dlouhý huňatý ocas. Vypadá jako myš či veverka, ale nemá s nimi nic společného. Řeč je o Taně severní, která udělala 22. července v ústecké zoo velkou radost. Samička tohoto savce, příbuzného primátům, přivedla na svět dvojčátka.

Mládě Tany severní. Foto: Zoo Ústí nad Labem/ Nikola Roštejnská
Chovatelka Jana Klementová uvedla, že mláďata jsou po narození holá a slepá, naprosto bezmocná. „V neděli 23. června mladé tany poprvé opustily porodní budku. Při mém příchodu do expozice samice pískala, takže bylo jasné, že se děje něco neobvyklého. Porodní budka byla prázdná a mláďata se schovávala za topením," přibližuje tento důležitý okamžik chovatelka.

Ústecká zoo chová tyto drobné živočichy od dubna letošního roku. „Samec pochází ze Zoo Praha, samice ze Zoo Jihlava," sdělila vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. „Vzhledem k tomu, že tato zvířata pocházejí z Jihovýchodní Asie, jejich expozice se nachází v Bornejském pavilonu, tedy tam, kde návštěvníci najdou také orangutany. Společně s tanami obývají expozici velemyši obrovské, další chovatelská novinka letošního roku," dodává vedoucí.

Mládě Tany severní. Foto: Zoo Ústí nad Labem/ Nikola Roštejnská

Krmná dávka tan je poměrně pestrá – dostávají širokou škálu zeleniny jako je mrkev, červená řepa, okurka, paprika, rajče či kedlubna, rády si pochutnávají na sladkém ovoci jako je banán či jablko. K tomu dostávají i směs zrní a živočišnou potravu jako je krmný hmyz či myší holátka.

„Tany severní jsou zapsány na seznamu zvířat ohrožených vyhubení (IUCN Red List of Threatened Species), ale pouze v kategorii LC (Least Concern), tedy málo dotčený. Jejich populace je stabilní a vyskytují se v celé řadě zemí Jihovýchodní Asie," konstatuje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru