640 kilometrů přes celou ČR. Ultramaratonec běžel i přes náš kraj!
Jiří Hess (vlevo) a Štěpán Dvořák při nočním běhu na Podbořansku. Foto archiv běžců
Ústí nad Labem

Podbořansko, Ústecký kraj, ČR – Chodíte si občas jen tak pro radost a pro zdraví zaběhat pět, deset kilometrů a myslíte si, jak jste dobří a jak je skvělé, že takový výkon vydržíte? Pak zbystřete: známe sportovce, který dokázal uběhnout na jeden zátah více než 400 kilometrů. O velikonočních svátcích se pohyboval v nejjižnější části Ústeckého kraje při zajímavém pokusu přeběhnout celou Českou republiku od nejzápadnějšího bodu po nejvýchodnější. Klobouk dolů!

Je to ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák z moravské Třebíče. Už dříve dokázal přeběhnout celou ČR směrem z jihu na sever. Tehdy uběhl 402 kilometrů a zvládl to za 70 hodin. Je to jeho dosavadní rekord. Teď se ho pokusil zlepšit trasou od západu na východ, která by měřila více než 640 km. Nejzápadnější bod ČR je v Krásné u Aše, nejvýchodnější pak v Jistebné v Beskydech poblíž Českého Těšína.

Trasa byla naplánovaná na termín 28. března – 1. dubna. Štěpán startoval ve středu ráno v uvedeném místě u Aše a na Velikonoční neděli měl končit na moravsko-polsko-slovenském pomezí. Ve středu pozdě večer dorazil na Podbořansko a připojili se k němu i kamarádi – běžci z našeho regionu. Například Jirka Hess z Podbořan, který miluje běhání, zvládl už několik maratonů a jinak pracuje jako dozorce ve věznici v Novém Sedle u Žatce.

„Běžel jsem se Štěpánem část trasy přibližně od půl desáté večer do půl páté ráno. Připojil jsem se u Bochova, pak jsme kolem Žlutic a Chyše dorazili až do Blatna. Bylo to 47 kilometrů, potom jsem se už odpojil. Takhle celou noc jsem běžel poprvé a bylo to opravdu náročné. Část cesty vydatně pršelo, v okolí Chyše měl Štěpán krizi a chtěl spát, tak jsem rád, že jsme běželi spolu a pomáhal jsem mu udržet se v bdělém stavu,“ uvedl Jiří Hess. U Jesenice pak čekali na Štěpána další kamarádi a pomocní běžci. Na Podbořansku celý podnik během noci jistilo i doprovodné vozidlo, kdyby bylo cokoli potřeba. „Řídil ho můj táta a moc si toho vážím, že to pro nás udělal,“ říká Jiří Hess.

Druhý pokus proběhne v květnu

Štěpán Dvořák, který jinak pracuje jako hasič, svůj pokus o rekord tentokrát nedokončil. Během trasy selhávala technika, která měla měřit celý sportovní výkon. Běh tedy ukončil Štěpán v doprovodu přátel ve čtvrtek v Praze na Václaváku „pod koněm“. I tak dokázal „dát“ 232 kilometrů.

Ale to neznamená, že by se vzdával. Původně oznámil, že nový pokus o rekord učiní za rok, o příštích Velikonocích. Ale teď už se mu rozhodně nechce čekat tak dlouho, nechce nechat své nohy zahálet, a tak druhé kolo vyhlásil na počátek května. „Vybíhat budu ve čtvrtek 3. května v 8 hodin ráno a dobíhat snad už v pondělí 7. května někdy večer. Celkově bude trať dlouhá 640 až 650 km a odhadovaný čas je 100 a 120 hodin, tedy 4 až 5 dní,“ popsal Štěpán své plány. Jirka Hess ho znovu aktivně podpoří na části trasy. Budeme držet palce!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru