13 mrtvých horníků v hlubinném dole: Poslanci je uctili minutou ticha, rodiny podpoří finanční sbírkou
Foto: PSP ČR a ZZS MSK
Ústí nad Labem

ČR - Poslanecká sněmovna dnes ráno na návrh svého kolegy Josefa Hájka minutou ticha uctila památku obětí večerní tragédie v dole ČSM na Karvinsku, kde při výbuchu metanu zemřelo 13 polských a českých horníků.

Zákonodárci vyslovili svou nejhlubší soustrast a solidaritu s rodinami obětí tragédie vyjadřují i finanční sbírkou na jejich podporu. Zatím nezveřejnili, zde půjde o veřejnou sbírku.

K hornické tragédii se vyjádřil i prezident republiky: “V tomto adventním čase nás všechny zasáhla tragédie na Dole ČSM. Jsem nesmírně zarmoucen ze ztráty lidských životů. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, přeji brzké uzdravení raněným a děkuji obětavým záchranářům,” tlumočil slova prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

K důlnímu neštěstí došlo 20. prosince po 17. hodině. Bližší informace jsme přinesli v článku, když ještě nebyl znám konečný počet obětí: Výbuch metanu v uhelném dole na Karvinsku už má pět obětí na životech. Plyn zabíjel horníky i na Mostecku.

„Příčinou bylo zapálení metanu, který způsobil devastaci některých důlních pracovišť. Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny a zahájeno vyfárání všech pracovních čet. Na místo se neprodleně dostavila i Hlavní báňská záchranná stanice, která provedla intenzivní prohlídku všech postižených míst,“ sdělil mluvčí těžební firmy OKD Ivo Čelechovský.

K hornickým tragédiím velkého rozsahu docházelo v minulosti i v severních Čechách.

Důl Pluto II

Pravděpodobná exploze metanu má na svědomí také velké důlní neštěstí na Mostecku z 3. září 1981. Tehdy nastal výbuch v hlubinném dole Pluto II v Louce u Litvínova. Zemřelo 65 lidí. Neštěstí si tehdy vyžádalo také 13 těžce a 15 lehce zraněných. Někteří horníci zemřeli po zasažení tlakovou vlnou, většinou se však udusili, neboť prostor byl plný zplodin z výbuchu a hořící uhelný prach odebíral kyslík. Tělo poslední oběti bylo vyproštěno až 11. prosince 1981.

Tragédie nebyla dodnes spolehlivě objasněna. Hovoří se nejčastěji o záparu uhlí a hromadění metanu, který nejspíš vybuchl.

Důl Nelson III

K výbuchu na Nelsonu došlo 3. ledna 1934 ve tři čtvrtě na pět odpoledne. V podzemí tehdy pracovala celá odpolední směna, téměř 150 horníků. Výbuch uhelného prachu byl slyšitelný v širokém okolí, v Oseku, Duchcově a Hrdlovce došlo k otřesům půdy. Exploze zasáhla celý důl Nelson, na povrchu došlo k destrukci provozních budov. Celkem při této katastrofě a v jejím důsledku zahynulo 144 osob – 140 horníků v dole, 2 osoby v troskách a poslední 2 osoby při záchranných a vyklízecích pracích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru