Město připravuje revitalizaci Parku Míru. Takhle by měl vypadat
Zdroj: www.usti-nad-labem.cz
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Revitalizaci Parku Míru, který se nachází u křižovatky ulic Hoření a Malátova na ploše mezi čtyřmi věžovými domy, připravuje město Ústí nad Labem.

Toto sídliště bylo budované v 70. letech minulého století a na jeho výstavbu navazovaly sadové úpravy celé zelené plochy v okolí domů. Součástí sadových úprav byla v té době také soustava mělkých bazénů a dětských herních prvků.

Cílem studie revitalizace bylo upravit prostor parku tak, aby zde našly vyžití všechny věkové skupiny obyvatel bydlící v této části města. V každém případě bude zachována plastika (sousoší dětí) od Michaela Bílka, která je uměleckým dílem. Cílem bylo prostor prosvětlit – jsou zde výsadby z minulých let, u kterých se v rámci povýsadbové péče neprováděly probírky. V projektu se počítá s úpravou stromového patra a zdravotními řezy stromů. Keřové patro bude také upraveno, ale jeho doplnění bude pouze minimální. Naopak v projektu se počítá s použitím trvalek a okrasných trav vysazených do štěrku ve skupinách se solitérními kameny a v blízkosti cest. Použit bude stejný materiál, který zde byl již při zakládání parku v 70. a 80. letech – na dlažbu, k výsadbám, k vodnímu prvku, atd.

Park se mírně svažuje, čehož bylo využito k návrhu umístění vodního prvku. Vodní prvek bude tvořen potůčkem, který bude vyvěrat v horní části. Prameniště bude tvořeno velkými čedičovými kameny. Potok bude ve střední části protékat pod cestou (navržena lávka) a končit u zídky menším jezírkem, okolo kterého bude dřevěné molo. Prameniště a samotný vodní tok bude osazen okrasnými travami a nízkými trvalkami, které by měly být charakteristické pro okolí vodních ploch.

2611parkmiru2

Zdroj: www.usti-nad-labem.cz

V horní části se ponechá stromové patro a bude dosazeno nižší keřovou podsadbou, kterou bude lemovat cesta. Ve střední části povede další cesta, která propojí obě strany u panelových domů. Horní část a spodní část parku je oddělena zídkou, která je v současnosti příliš vysoká, proto se bude snižovat. Co se týče materiálu, opět bude použit čedič.

Horní a spodní část bude spojovat širší schodiště. Ve spodní části bude celou plochu tvořit dětské hřiště, které bude lemovat cesta s lavičkami. Okolo bude navržena nízká keřová výsadba doplněná trvalkami.

V projektu budou řešeny také komunikace a parkoviště. Parkoviště musí zůstat stejně velká, neboť jejich rozšíření nedovoluje územní plán. Příjezdové cesty a chodníky budou řešeny až za budovu Tepelného hospodářství města k ul. Malátova. U všech komunikací dojde k ucelení povrchů a bude doplněno o nová dopravní značení. Na parkovištích budou upravena vodorovným dopravním značením místa pro parkování, a zároveň budou vyznačena místa pro hendikepované.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru