OBRAZEM: Čumila s mobilním telefonem je nejlepší zaměstnat. V Plaveckém areálu Klíše se školili vodní záchranáři
V Plaveckém areálu Klíše se školili plavčíci. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Klíše – Vodní záchranáři o uplynulém víkendu podstoupili v Plaveckém areálu Klíše kurz potřebný k získání pozice plavčíka. Výuka probíhala v plaveckém a skokanském bazénu, na ošetřovně.

Školiteli byli lektoři z Akademie dobrovolných záchranářů České republiky, kteří trénovali s plavčíky kromě první pomoci modelové situace. „Ke zraněnému nikdy neběhejte. Přicházejte rychlým krokem. Plavčík, který přiběhne na místo události zadýchaný, moc nepomůže. Budete se nejprve muset sami vydýchat, než začnete s první pomocí,“ dával důležitou radu hlavní školitel Petr Urban, se kterým se návštěvníci Městských lázní nebo v létě na koupališti v Brné setkávají v pozici vedoucího plavčíků.

„Vždy je nutné myslet na intimitu a soukromí zachraňovaného. Dnes se s jistotou při své práci setkáte s lidmi, kteří si budou chtít celou akci natočit na mobilní telefon nebo si ji alespoň vyfotit. Takového člověka je nejlepší zaměstnat, do záchranné akce ho zapojit. Požádat ho, ať vezme deku, osušku a spolu s dalším člověkem udělá zástěnu. Ze zkušeností víme, že tito lidé rádi pomohou,“ zněla další rada od školitele.

Každý plavčík musí být odolný proti stresu. „Nejbližší zachraňovaných bývají často hysteričtí, budou vám do záchranné akce mluvit. Je nutné takového člověka uklidnit a vysvětlit mu, že když vás nenechá v klidu pracovat, naopak svému blízkému uškodí,“ pokračoval v základních instrukcích Petr Urban.

Dále se školitelé zaměřili na chování dětí na koupalištích. „I když je to v provozních řádech zakázané, tak se setkáte s dětmi, které jsou v bazénu s lízátky, v puse mají bonbóny či žvýkačky nebo jídlo. Stačí i malé nečekané strčení, sladkost zaskočí a začne dušení,“ vylíčil nejčastější nešvar Petr Urban.

Vyškolení plavčíci po úspěšném zakončení školení budou hlídat bazény Plaveckého areálu Klíše, Městských lázní a na termálním koupališti v Brné.

FOTOGALERIE:

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru