Češi vyrazili houfně ven. Lidi, neblázněte, zůstaňte o svátcích doma! říká Hamáček
Teplice v době koronavirové. Foto: Karel Horký
Ústí nad Labem

ČR – Krásné počasí, prodloužený víkend a k tomu rozvolňující se opatření, která mají bránit šíření čínského koronaviru. Lidé se vrhli na venkovní sportoviště a do hobbymarketů. Ven by přitom měli podle platného nařízení jen v nejnutnějších případech.

Už před víkendem lidi na nutnost zůstat v domácích podmínkách upozornili policisté. A opakuje to i ministr zdravotnictví. „Na pomlázku zůstaňte doma, sešlosti s příbuznými odložte nebo se spojte online a do přírody vždy s rouškou a v bezpečné vzdálenosti od ostatních,“ uvedl šéf zdravotnického resortu Adam Vojtěch.

Připojil se i ministr vnitra Jan Hamáček: „Lidi, neblázněte, zůstaňte o svátcích doma, i když bude krásně! Je brzy chodit na návštěvy a na koledu, cena by byla příliš vysoká. Čísla jsou dobrá, protože jsme doma, ale i tak rostou. Pokud se na to vykašleme, bude to malér. Vydržme to, prosím. Pomlázku si užijeme příští rok!“ sdělil ministr vnitra.

Jak moc lidé dodržují o velikonočním víkendu opatření, se ukáže na nemocnosti nejdříve za týden. V sobotu ale stačil letmý pohled do sportovišť, parků i obchodů. I když většina lidí stále při běžném pohybu roušky nosí, příliš se nedaří zamezit shlukování. Pozitivní vývoj epidemické situace si mnozí Češi nejspíš vyložili po svém.

Skoro sto lidí v nemocnicích leží ve vážném stavu

K sobotnímu odpoledni je v České republice 5831 osob s prokázaným onemocněním covid-19. Zemřelo už 129 lidí, naopak 411 se již zotavilo a uzdravilo. V nemocnicích je hospitalizováno přes 400 pacientů, pětina z nich vyžaduje vysoce intenzivní péči, neboť je ve vážném stavu.

Pokud dopadnou svátky dobře, může se situace v republice dále uvolňovat. „Po Velikonocích spolu s Ministerstvem zdravotnictví situaci vyhodnotíme, a pokud se potvrdí pozitivní trend, můžeme se po víkendu začít bavit, zda otevřeme další obchody,“ upřesnil Jan Hamáček s tím, že by mohlo jít např. o malé obchody a některé služby. Diskuse však může začít nejdříve na úterním jednání vlády.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru