Tady opatrně! Křižovatka u Chlumce je sedmým novým nejrizikovějším úsekem na českých silnicích
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Dopravně-bezpečnostní projekt Allianz Automapa hledá nejrizikovější úseky na silnicích v Česku a nyní přináší žebříček nebezpečných míst, která se do statistiky nově zapsala během roku 2019. V Ústeckém kraji by řidiči měli zbystřit smysly jižně od Chlumce u Chabařovic. Na jedné z křižovatek zde loni došlo ke dvěma vážným nehodám. Nejhůře se ale umístil Středočeský kraj.

Jak žebříček vzniká? Allianz Automapa je podrobnou celorepublikovou studií, nikoli analýzou nehodovosti klientů Allianz pojišťovny. Seznam nových kritických míst českých silnic vychází z údajů veřejně dostupné databáze dopravních nehod evidovaných Policií ČR, následně zpracovaných podle komplexní metodiky.

Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do Allianz Automapy je vznik alespoň dvou na sobě navzájem zcela nezávislých dopravních nehod s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku během roku 2019, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Analýza se týká nehod na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy.

Aktuální etapa projektu se zabývá hledáním nových rizikových míst. Upozorňuje na lokality, které nebyly od roku 2016 identifikovány v žebříčcích nehodovosti Allianz, a v roce 2019 splnily daná kritéria. Seznam vznikl ve spolupráci s brněnskou projekční kanceláří HBH.

Pro určení pořadí žebříčku byl důležitý zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění; počet nehod s jakýmkoli jiným zraněním; počet osob, které utrpěly při těchto nehodách smrtelné nebo těžké zranění; závažnost ostatních zranění; a počet ostatních nehod v dané lokalitě.

Ústecký kraj skončil v celostátním hodnocení sedmý

Z top desítky nejnebezpečnějších úseků se v roce 2019 dva objevily ve Středočeském, dva v Libereckém, a dva v Jihočeském kraji. Po jedné příčce obsadily kraje Královéhradecký, Pardubický, Ústecký a Vysočina.

Ústecký kraj se celostátně umístil na sedmé příčce, konkrétně křižovatka na silnici I/30 jižně od Chlumce u Chabařovic. Jde o křižovatku s ulicemi U Šmelce a U Dálnice. Loni zde došlo k celkem pěti nehodám, z toho ke dvěma vážným. Jeden člověk zde na místě zemřel, jeden si odnesl těžké zranění.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru