Fotografování Krušných hor se proměnilo v záchrannou akci. Vzlétnout musel i vrtulník
Překlad zraněného na heliport u stanice Horské služby Tisá. Zdroj foto: Horská služba ČR
Ústí nad Labem

Rajec na Ústecku – Výlet spojený s fotografováním Tiských skal se před několika dny změnil pro jednačtyřicetiletého muže v boj o život. Turista po pádu ze stěny Bürschlické stěny skončil v péči záchranářů.

V neděli 12. července obdrželi službu konající záchranáři, na stanici Horské služby Tisá, výzvu od dispečinku Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje o pádu ze skály v oblasti Bürschlické stěny - Rájec, bez bližšího určení. Na místo okamžitě vyrazila tříčlenná hlídka.

"Po vyzvednutí svědka nehody, který nás blíže navedl na místo úrazu, jsme pacienta vyšetřili a kontaktovali dispečink Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje pro další upřesnění místa a stavu zraněného," popsal zasahující člen Horské služby Krušné hory Jan Mach.

K pádu došlo ze skály Vstupní brána z výšky 6 až 8 metrů. „Jednačtyřicetiletý pán měl tržnou ránu na hlavě, poraněné pravé rameno a stěžoval si na bolestivé dýchání", doplnil záchranář.

Po nahlášení pádu ze skály vzlétl na místo vrtulník letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. „Z důvodu nepřístupného terénu musel z paluby vrtulníku slanit k místě zásahu záchranář a lékař. Po ošetření raněného byl muž transportován na heliport u stanice Horské služby, kde došlo k přeložení pacienta do vrtulníku, a dále byl vrtulníkem přepraven do nemocnice v Ústí nad Labem.“ uvádí záchranáři v tiskové zprávě.

„Děkujeme ZZS, LZS z Ústí nad Labem a svědkům nehody za spolupráci," poděkoval na závěr všem zúčastněným u tohoto úrazu Jan Mach.
„Před každým výletem je potřeba se seznámit s návštěvním řádem místa a řídit se jím. Nevstupovat do míst, kde je to zakázané nebo hrozí vážné nebezpečí,“ upozorňují záchranáři.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru