Po rekordně teplém Mikuláši se počasí začne vracet k normálu
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Soudě podle letoška, svatý Mikuláš zimu nerad. Ostatně není se čemu divit, neboť jestliže internety nelžou, světlo tohoto světa na vlastní oči poprvé spatřil na území dnešního Demre, které leží na jižním pobřeží Turecka, cca 160 km východně od řeckého Rhodosu a cca 240 km severozápadně od Kypru. A tak s sebou letos přinesl teplo, rekordní teplo. Snažení svatého Mikuláše nicméně nebude věčné, již se vše vrací k normálu, přesněji řečeno k dlouhodobým průměrům. Znamená to snad, že se znovu ukáže sníh?

Ještě menší osvěta ohledně Mikulášovy teplotní nadprůměrnosti. 6. prosinec 2020 byl nejteplejší na východě České republiky, konkrétně na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově, kde se teplota zastavila na 15,7 °C. V pražském Klementinu, kde se teplota vzduchu více méně bez přerušení denně zaznamenává již od 18. století, byla v průběhu nedělního odpoledne dosažena hodnota 13,6 °C, tak jako před 59 lety. „Naším“ Teplicím svátek svatého Mikuláše nadělil až 11,7 °C, takže scházelo opravdu jen pramálo, resp. dvě desetiny stupně Celsia k tomu, aby padl rekord pro 6. prosinec z roku 1891. (Vůbec nejteplejším prosincovým dnem v dějinách města Teplice je 2. svátek vánoční neboli Štěpán neboli 26. prosinec 2015, kdy teploměr ukázal až 16,0 °C. Naopak vůbec nejchladnějším prosincovým dnem v dějinách města Teplice je 22. prosinec 1969, kdy teploměr ukázal až -16,0 °C.)

Takže, co nás nemine v nejbližších dnech?

ÚTERÝ 8. PROSINCE

Nadále bude pokračovat příliv teplého vzduchu ze Středomoří, díky tlakové níži Yvonne, která nahradí tlakovou níži Xunav. Část Alp se proto dočká dalších přívalů sněhu (už o víkendu napadlo 100 až 200, někde i více, centimetrů sněhu), v české kotlině se bude dařit inverzi.

Severozápadních a severních Čech nevyjímaje. Budeme tak sevřeni nízkou oblačností, která na obloze setrvá prakticky po dobu všech 24 hodin. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 5 až 7 °C, v západní části Ústeckého kraje okolo 3 až 5 °C.

STŘEDA 9. PROSINCE

Uprostřed pracovního týdne na většině území zasněží i nasněží. Bohužel/dík nikoli na území českém, nýbrž rakouském. Rovněž švýcarském. I u nás sice bude od půlnoci do půlnoci oblačno až zataženo, nicméně srážky se nám vyhnou. Jihozápadním a jižním Čechám, hlavně Šumavě, nejspíše ne, ale to nám může být jedno... Při troše štěstí se trochu srážek dostane i do severozápadních Čech a Krušné hory, lépe definováno výše položená místa zase uvidí sněhové vločky, ale 1. prosinec by se tak jako tak neopakoval. Kvůli teplotám, v nížinách vylezou k 5 až 7 °C (na západě Ústeckého kraje opět o pár stupňů Celsia méně) s tím, že v nočních a ranních hodinách budou teploměry ukazovat fakticky totéž.

ČTVRTEK 10. PROSINCE

Přesně dva týdny do Vánoc! Ale zima kde nic, tu nic. Velkou, vskutku velkou oblačnost nedoprovázenou srážkami doprovodí nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 6 °C, ve východní části Ústeckého kraje do 3 °C. Ráno v minimu kolem 3 až 1 °C.

Dlouhodobé nesmysly, tedy výhledy numerických modelů už vidí až do Štědrého dne. No, pokud by jejich aktuální vize byly stoprocentní, což je zhola nemožné, Vánoce by na 100 % na sněhu nebyly. V zásadě ani na horách. Raději se připravme na to, že ani o Vánocích 2020 se ladovské zimy nedočkáme. Hlavně ať moc neštěká PEJSEK a ať se pokud možno všichni a ve zdraví sejdeme u vánočního stromku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru