Strážníci mají způsob, jak přimět lidi dodržovat opatření. Budou nosit osobní kamery
Foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - I nadále pokračují kontroly na dodržování vládních nařízení, týkající se koronavirových opatření. Strážníci městské policie se vedle svých každodenních povinností, které jim ukládá zákon o obecní policii, věnují hlavně kontrole nošení respirátorů, zákazu nočního vycházení nebo třeba kontrolám restauračních zařízení.

Při těchto kontrolách se hlídky, pokud se setkají ze strany občanů s porušováním některých těchto vládních opatření, snaží přestupcům vysvětlit nebezpečí, která nejen jim, ale i ostatním občanům hrozí v případě, že některá tato nařízení nedodržují. Většinu zjištěných přestupků se snaží strážníci řešit domluvou. Pokud však přestupce odmítne zjednat nápravu na místě, může od strážníků dostat pokutu nebo v tom horším případě, skončí jeho protiprávní jednání u přestupkové komise.

1903kamerykz2

Foto: MP Ústí nad Labem

V některých případech se ale stává, že člověk, který se takovéhoto přestupku dopustil pak tvrdí, že přestupek, ze kterého jej strážník viní nespáchal, a že celá situace proběhla jinak. Aby k takovýmto případům docházelo co nejméně, rozhodlo vedení města pro strážníky zakoupit osobní kamery, které celou situaci zaznamenají a tím zamezí důkazní nouzi.

Záznamy z těchto kamer nejenže ochrání zasahujícího strážníka před případným křivým nařčením ze strany přestupce, ale může ochránit i samotného viníka přestupku při přestupkovém řízení, kdy odpadne termín tvrzení proti tvrzení. Dnes primátor města Petr Nedvědický předal strážníkům do užívání dalších šest osobních kamer a nezůstalo jen u nich. Vhledem k tomu, že některá technika, používaná městskou policií již dosluhuje, předal primátor města strážníkům i nové vozidlo Dacia Duster, které nahradilo to staré, vysloužilé.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru