FOTO: Chodíte rádi na výstavy? Jedna zajímavá v Ústí se dnes otevírá veřejnosti
Výstava Naši Němci slavnostně otevřena. 3x foto zdroj: Město Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Dlouho připravovaná expozice Naši Němci byla ve středu slavnostně otevřena v budově Muzea města Ústí nad Labem.

V Císařském sále přivítal primátor Petr Nedvědický saského premiéra Michaela Kretschmera, ministra kultury Lubomíra Zaorálka a další vzácné hosty.

„Výstava se jistě stane pro mnohé zdrojem poznání, inspirace a námětem pro diskuse, vědecké bádání, ale hlavně přispěje k upevnění a dalšímu rozvoji česko německých vztahů,“ vyjádřil v projevu Petr Nedvědický. Zároveň poděkoval všem, kdo se na její přípravě podíleli a ocenil podíl svých předchůdců primátorů Petra Gandaloviče a Jana Kubaty, kteří se významně zasloužili o vznik Collegia Bohemica a o záměr vytvořit v rekonstruovaném muzeu tuto výstavu.

Výstava ve 22 sálech představuje dějiny německojazyčného obyvatelstva českých zemí a vývoj česko-německých vztahů od středověku do 20. století.

Pro veřejnost bude výstava otevřena ve čtvrtek 18. listopadu od 10.00. Všichni návštěvníci při příchodu do muzea musí předložit platné potvrzení o očkování proti onemocnění COVID-19, případně aktuální negativní PCR či antigenní test. Kontrola bude probíhat ve vstupním prostoru.

Komentované prohlídky začínají od 11.00 a 17.00 česky, ve 13.00 německy. Pro účast na komentované prohlídce je nutná rezervace na www.vstupenkyusti.cz

Novou stálou expozicí „Naši Němci“ provede její kurátor a ředitel Collegia Bohemica Petr Koura, dále ředitel Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek a historik Tomáš Okurka.

foto

1811vystava2

1811vystava3

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru