GRAF: Nezaměstnanost v prosinci mírně vzrostla. Jak si stojí Ústecký kraj v porovnání s ostatními regiony?
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR, Ústecký kraj - Úřad práce ČR evidoval k 31. prosinci 2021 celkem 258 173 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 12 624 více než v předchozím měsíci a o 33 804 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,5 %. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat Eurostatu (za říjen 2021) nejnižší v celé EU, a to 2,6 % (průměr EU 6,6 %).

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci dlouhodobému stavu, ročnímu období a také běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost.

Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Oproti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Celkový počet evidovaných uchazečů o zaměstnání je podle generálního ředitele ÚP ČR stále nižší než počet volných pracovních míst, která zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízejí. Přesto se ale Úřad práce ČR připravuje na možnost rostoucí nezaměstnanosti a přijímá taková opatření, aby propouštění zaměstnanci co nejrychleji přešli k novému zaměstnavateli.

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v prosinci v Moravskoslezském a v Ústeckém (5,1 %) a dále v Karlovarském kraji (4,2 %). Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v prosinci loňského roku, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,4 %).

1001graf

Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob oproti prosinci 2020 poklesl o 1,3 p. b. na 4,2 %. V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Praha-východ (1,3 %), Praha-západ, Rychnov nad Kněžnou a Benešov (1,7 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,5 %), Bruntál (6,5 %) a Most (6,2 %).

Struktura uchazečů o zaměstnání

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 51,3 % ženy, což představuje 132 543 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných žen činil 3,7 % a mužů 3,3 %. V uplynulém měsíci hledalo práci prostřednictvím ÚP ČR 37 915 osob se zdravotním postižením (OZP) – 14,7 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Průměrný věk nezaměstnaných byl v prosinci 43,5 roku, zatímco loni to bylo 42,6 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám.

V meziročním srovnání poklesl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině do 29 let, naopak se zvýšil podíl osob v kategorii 50 plus. V případě této skupiny uchazečů o zaměstnání došlo k nárůstu o 3,2 p. b. (ale v absolutním vyjádření jde o pokles o 3 542 osob). V evidenci ÚP ČR jich bylo k 31.12. 2021 celkem 96 957 a tvořili 37,6 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělanosti ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu poklesu došlo v případě evidovaných uchazečů vyučených (o 13 175) a uchazečů se střední školou (o 9 853).

Pokud jde o rozdělení podle profesí, ke konci prosince bylo v evidenci ÚP ČR nejvíce pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, a to 76 911. Bez práce bylo ke konci předchozího měsíce 12 408 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Meziměsíčně je to méně o 585, meziročně pak méně o 1 239 lidí. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,8 % (listopad 2021 – 5,3 %, prosinec 2020 – 4,7 %). Z celkového počtu absolventů a mladistvých bylo ke konci prosince v evidenci ÚP ČR 8 886 absolventů.

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání

Během prosince se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 38 257 lidí. To je meziměsíčně více o 6 412 osob a meziročně méně o 1 886 uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (4 961) a Jihomoravský kraj (4 604). Naopak nejméně kraj Karlovarský (1 087). Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze (2 781) a nejméně v okrese Plzeň-jih (160). O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti maloobchodu a velkoobchodu, veřejné správy, zemědělství a živočišné výroby nebo stavebnictví.

Naopak z evidence odešlo celkem 25 633 uchazečů, tj. o 12 352 osob méně než v předchozím měsíci a o 2 941 osob více než v prosinci 2020. Novou práci získalo 14 573 lidí, nejčastěji jako pracovníci v malo a velkoobchodě, pomocní pracovníci ve výrobě, administrativní pracovníci, uklízeči a pomocníci v domácnostech, pracovníci v oblasti ochrany a ostrahy, montážní dělníci výrobků a zařízení, obsluha pojízdných zařízení či pomocní pracovníci v dopravě a skladování.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru