Odběr z nosu už nestačí? Lidem s příznaky covidu a pozitivním antigenem vycházejí negativní PCR testy
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V České republice zůstává zcela dominantní variantou omikron, jehož výskyt přesahuje 95 procent všech pozitivních vzorků. Varianta BA.2 byla dosud potvrzena v celkem 18 případech a za poslední týden pak tvoří zhruba procento podezřelých, neboli dosud sekvenací nepotvrzených pozitivních testů.

V případě infekce omikronem praxe ukazuje, že odběr pouze z nosu (nosohltanu) nemusí být pro prokázání infekce metodou PCR dostatečný a Národní referenční laboratoř (dále jen NRL) proto doporučuje provádět vždy odběr výtěrem z nosu i krku.

„V poslední době dochází k situacím, kdy PCR test je negativní, přestože je antigenní test pozitivní, vyšetřovaný přitom ví, že byl v možném kontaktu s virem a klinické symptomy naznačují covid-19. Proto za Národní referenční laboratoř doporučujeme spolupracujícím odběrovým místům odebírat vzorky pro PCR test jak z nosu, tak z krku testované osoby.

V případě akutní vodnaté rýmy dochází k trvalému odplavování viru, proto je dobré setřít důkladně krk. U očkovaných může být také období jasné pozitivity opravdu krátké a koncentrace viru na sliznicích velmi nízká. Důležité je před odběrem dvě hodiny nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat, nepoužívat nosní kapky nebo kloktadla a ústní vody,“ vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře RNDr. Helena Jiřincová a dodává, že v případě horečnatého onemocnění a negativního testu PCR na covid-19 je také vhodné provést test na chřipku.

V období od 30. ledna do 7. února má NRL k dispozici data z 86 367 provedených testů diskriminační PCR ze 78 laboratoří. Téměř 95 procent vzorků připadá na omikron a necelé procento pak na suspektní BA.2. Z vybrané sady 1580 pozitivních vzorků to představuje 15 vzorků suspektní varianty BA.2.

K 7. únoru bylo v ČR celogenomově sekvenováno 27 168 covid-19 pozitivních vzorků. Celkem 1 707 sekvenací je s datem odběru mezi 7. lednem a 7. únorem. Podle výsledků v tomto časovém období převažovala varianta omikron z téměř 85% a zastoupeny byly i subvarianty delty.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru