ROZHOVOR: Mám strach, že zas přijde nějaké nesmyslné nařízení, obává se majitel pivnice
Lidé si přišli k okénku i v mrazivém počasí, jen aby hospodu v těžké době podpořili.
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V Česku skončila povinnost při vstupu do restaurací ukazovat certifikáty o očkování nebo imunitě po prodělané nemoci covid-19. V restauracích, hospodách, barech a vinárnách tak po měsících zavládne opět svoboda a volný pohyb všech, kteří by je chtěli navštívit. Jak se na to nyní tváří provozovatelé? Z čeho mají obavy a jak zvládli těžká období v uplynulých dvou letech? Zpovídali jsme Rudolfa Janečka, majitele Pivnice Myslivna v Opočně, které leží v lounském okrese.

Kolik je vám let a dlouho se pohybujete v této branži?

Věk mám 30 let a v pohostinství jsem od 15 let, již od praxe.

Proč jste se rozhodl otevřít si hospodu/restauraci? Co vás k tomu vedlo?

Můj sen od dětství



Už dva roky celý svět trápí pandemie koronaviru. Kvůli pandemii nastaly pro spousty lidí krušné časy. Nevyhnulo se to ani vám, majitelům hospod, barů a restaurací. Jak se to dotklo vás osobně?

Velmi, hospodu jsem měl jako vedlejší příjem, když jsem pracoval jako obchodní zástupce a má manželka byla na mateřské se dvěma dětmi. Ale kvůli koronaviru jsem přišel o zaměstnání a zůstala nám jen hospoda, která byla nejdřív uzavřena a poté fungovala jen přes okénko. Bylo to velmi náročné, protože udržet hospodu na vsi a dokonce jen přes okénko, která dokáže fungovat převážně v létě, není vůbec jednoduché. Ale zvládli jsme to… Lidé nás strašně podpořili a chodili k okénku každý den, dokonce i když bylo -15°, tak přišli na svařák, jen abychom nezavřeli. V nejhorší době k podnikání v oblasti pohostinství se naše Hospůdka stala naším jediným příjmem.

Jaké byly ztráty? Museli jste něco zavřít? Propouštět personál?

Personál jsem byl jen já.

Jak jste přežili dobu, kdy hospody byly zavřené?

Okénko nestačilo, tak jsme museli něco vymyslet a domluvil jsem se s místním kastelánem v zámku Nový Hrad v Jimlíně, abych mohl s naším pojízdným stánkem stát před zámkem dvakrát v týdnu a zkusit přilákat lidi na pojízdné bistro, a to se povedlo.

edeniky 1748

Situace se před pár měsíci trochu zlepšila – do hospod mohli očkovaní lidé. Bylo to na návštěvnosti znát? Dokážete vyčíslit, o kolik šla návštěvnost dolů oproti životu před pandemií? 

V létě to bylo super. Zima je vždy slabší, ale očkovaní a neočkovaní byl opravdu velký problém, rozdělilo to lidi a do hospody se báli chodit jak očkovaní, tak neočkovaní.

Nyní už se nikdo nemusí prokazovat certifikátem o očkování. Co od tohoto kroku čekáte? Myslíte, že se lidé vrátí? Myslíte, že se vše vrátí do starých kolejí? Nebojíte se, že se situace zase zhorší a budete muset zase hospody zavřít?

Mám strach, že zas přijde nějaké nesmyslné nařízení a bude nějaké další omezení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru