Konečně: Víkend bude slunečný, k ránu však pořádně mrazivý
Únor v Krušných horách. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Dnů s vymetenou oblohou je jako šafránu. Čtvrtek už vypadal nadějně, jenomže hned po poledni nás mraky opět uvrhly do temnoty. Naštěstí ne na dlouho. Spasitel už je na cestě. Nejmenuje se však Pán Ježíš Kristus, nýbrž Ingo. A na této planetě ještě nikdy nebyl. Řeč je o tlakové výši, kterou Němci pojmenovali Ingo, což však není podstatné. Stěžejní je to, že naši oblohu spasí od mraků. Navíc v sobotu i v neděli!

71. a 72. den meteorologické zimy měl do zimy fakt daleko. 9. únor hlavně ve Slezsku, v malém městě Zlaté Hory naměřili až 11,5 °C, tak jako v nedaleké Osoblaze. 10. únor připomínal jaro především v Poděbradech, kde měli až 14 °C (hodnota 14,8 °C z 10. 2. 2020 odolala). Všechno jen ne zima byla též v Českých Budějovicích, kam čtvrteční brzké odpoledne přineslo až 13,5 °C. Je to dost, nicméně 15,8 °C z 10. 2. 2020 pokořeno nebylo. V západních/severozápadních Čechách se maxima pohybovala většinou nanejvýše okolo 11 °C, k nejteplejším místům patřily Doksany s maximem 13,0 °C. Protože ale 10. 2. 2020 v Doksanech bylo až 13,3 °C, tak smolíček pacholíček (co se přepisování historických tabulek týče).

Kdysi, dávno předtím, než soudruzi policisté i tramvajvedoucí při výkonu služby začali nahánět Bulbasaura, Pikaču a další zvířátka z Černobylu/Fukušimy, panovalo jaro. Stačí se podívat na maxima z 12. února 2002: Žatec 14,2 °C, Doksany 14,3 °C, Teplice 14,7 °C, Ústí nad Labem 14,8 °C, Děčín 15,5 °C atd. Co se 13. února týče, ten byl dosti abnormální (v rámci současného pojetí normálnosti) v roce 1998: Ústí nad Labem 13,2 °C, Kadaň 13,4 °C, Děčín 13,5 °C, Doksany 14,0 °C, Žatec 14,0 °C apod. „Dobu ledovou“ v roce 2012 zřejmě ještě máte v živé paměti, ale tak pro připomenutí pár minim z 12. února: Doksany -19,9 °C, Měděnec -20,1 °C, Sněžník -21,1 °C, Doksy -22,1 °C, Varnsdorf -22,3 °C...

Takhle extrémní nadcházející víkend (naštěstí) nebude:

11. února: Po přechodu studené fronty dojde od západu k ubývání oblačnosti (od cca 9:00). Po krátkém období však oblačnosti zase přibude, a to od západu až severozápadu. Studená fronta bude srážkově nevýrazná, tedy alespoň pro nížiny. Do Krušných hor přinese pár čísel sněhu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

12. února: V noci se mnohde vyjasní. I při východu slunce bude mnohde jasno. A při západu slunce bude jasno všude. Sečteno a podtrženo bude pěkně. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C, sem tam méně.

13. února: Noc, ráno, podvečer, večer. V těchto částech nedělního dne je nutné počítat s větším množstvím vysoké oblačnosti, jinak znovu azuro. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C, sem tam méně.

Svátek zamilovaných: Beze srážek, ale mraky na nebi chybět nebudou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem nuly.

Přijde vůbec pořádná zima? No, vzhledem k tomu, že aktuální dlouhodobé výstupy numerických modelů poněkud smrdí jarem, tak... Buďme rádi, že alespoň to počasí nám pomáhá v dnešní energeticko-topné krizi. Ne?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru