Valentýn nadělil až -23 °C, místo zimy se však na Česko řítí větrná smršť
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecko - Dvě věci. Zaprvé: Svátek zamilovaných srazil rtuť teploměru až k -23,3 °C, a sice na šumavské stanici Kvilda-Perla, která se nachází asi 1,5 kilometru severozápadně od obce Kvilda (asi 160 kilometrů jižně od rodiště hlášky Dycky Most!). Zadruhé: Máme problém. Pakliže jste v pondělí zapomněli svou milou obdařit květinou, možná jste zažili výraznou studenou frontu, vichřici.

Teď vážně. S větrem se budeme potýkat všichni. Na naši malou zemičku se totiž žene fakt veliká a hlavně hluboká tlaková níže. I pro nížiny má připraveny poryvy o síle až 100 km/h, pro hory o síle až přes 200 km/h (hřebeny Krkonoš). Ach. Ještě horší scénář se rýsuje pro Britské ostrovy: V pátek přímý úder extrémní cyklóny a šance na překonání dosavadních větrných rekordů (v případě Irska 182 km/h, v případě Spojeného království 278 km/h).

Letošní 14. únor byl mrazivý, ale zdaleka ne tolik jako v roce 1985: Ústí nad Labem min. -15,8 °C a max. -6,8 °C (2 cm sněhu). Teplice min. -17,5 °C a max. -7,0 °C (2 cm sněhu). Kadaň min. -17,9 °C a max. -8,3 °C (5 cm sněhu). Smolnice min. -18,6 °C a max. -9,2 °C (3 cm sněhu). Cheb min. -18,8 °C a max. -5,5 °C (11 cm sněhu). Žatec min. -20,4 °C a max. -8,4 °C (5 cm sněhu). Františkovy Lázně min. -23,4 °C a max. -6,1 °C (9 cm sněhu). Atd. Pražští mocipáni se dvacetistupňovému mrazu také nevyhnuli, příkladem v Praze-Libuši teploměr ukázal -20,1 °C. V našem druhém hlavním městě, Moskvě, tenkrát naměřili -22,5 °C.

Dne 17.02.1993 anemometr na Milešovce zaznamenal až 133 km/h, dne 18.02.1999 až 111 km/h. Koncem tohoto pracovního týdne by obě tyto hodnoty mohly být překonány...

15. února: Do cca 15:00 až 17:00 velká oblačnost, pak většinou jasno až skoro jasno. Pršet ani sněžit by nemělo. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

16. února: Během noci se od západu zatáhne a víceméně po celý den raději počítejte s přeháňkami, na horách zpočátku sněhovými, později i tam dešťovými. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C. POZOR. Večer podstatně zesílí západní vítr. I pod Krušnými horami bude v nárazech dosahovat rychlosti až přes 80 km/h, tak bacha.

17. února: POZOR. V nočních a ranních hodinách budou povětrnostní podmínky nejhorší. I mimo horské oblasti se objeví nárazy větru o rychlosti 70 až 90 km/h, ojediněle vyšší. Dopoledne se začnou lepšit, avšak s větrným počasím se rozloučíme až v noci na pátek s tím, že na víkend se zřejmě vrátí, byť už v mírnější variantě. Klidné a sluncem zalité dny jsou holt zas na nějakou dobu pryč. Určitě dojde na přeháňky, nepřekvapí ani slabá bouřka. Nejprve ve všech polohách dešťové, na vrcholcích Krušných hor pak sněhové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, v brzkých ranních hodinách teploty kolem 7 až 11 °C, ojediněle až 12 °C.

Tento způsob posledního zimního měsíce zdá se být poněkud nešťastným...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru