AKTUÁLNĚ: Česko pošle na Ukrajinu kulomety, odstřelovací pušky i dělostřeleckou munici
Protesty proti ruské invazi na Ukrajinu. Foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Vláda na jednání 26. ledna schválila dar Ukrajině, která čelí napadení ruskou armádou, v podobě 4 006 kusů dělostřelecké munice v hodnotě 36,6 milionu korun. Ministři rovněž schválili dodávku kulometů, samopalů, odstřelovacíh pušek, pistolí a munice v hodnotě 188 milionů korun. Bezprostředně bude zajištěna i doprava na místo, které určí ukrajinská strana. Informuje o tom Úřad vlády.

Prostřednictvím Červeného kříže dodává Česká republika na Ukrajinu traumatické balíčky. Česká republika poskytla Ukrajině vázaný peněžní dar v objemu 10 milionů na zdravotnický materiál a zdravotnické vybavení.

V pátek 25. února schválila vláda poskytnutí naléhavé humanitární pomoci Ukrajině v celkové výši 300 milionů korun. Tyto finanční prostředky budou použity na okamžité potřeby civilního obyvatelstva Ukrajiny, především o zdravotnický materiál a léčebné kapacity a komplex potřeb souvisejících s nuceným vysídlením - nouzové ubytování, zajištění pitné vody, potravin, dalších základních materiálních potřeb a zdravotní péče.

V rámci programu MEDEVAC je ČR připravena také realizovat evakuaci zraněných civilních obyvatel k léčbě do ČR a další související aktivity.

Česká republika je připravena vyhovět žádosti Ukrajiny o dodávky krve a krevní plazmy. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s okolními státy řeší možnost jejích přepravy na Ukrajinu.

Česká republika uzavřela s Ukrajinou smlouvu o zdravotnické asistenci ukrajinským ozbrojeným silám. Předmětem této smlouvy je ochota České republiky přijmout zraněné vojáky na léčení.

Vláda pověřila ministra průmyslu a obchodu, aby poskytl Ukrajině pohonné hmoty, o které Ukrajina požádala NATO.

Pomoc z Ústeckého kraje

Rada Ústeckého kraje deklarovala svoji připravenost spolupracovat s vládou České republiky na řešení případné migrační krize za účelem pomoci lidem, kteří budou nuceni opustit své domovy. Uvedla také svoji připravenost poskytnout maximální administrativní podporu občanům Ukrajiny, kteří se aktuálně nacházejí na území Ústeckého kraje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru