Slunečným dnům je konec. Oblohu nad Českem obsadí nízká oblačnost
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecko - Lino, na nebi bude plno. Mraků. Nízkých. Tak by se dal stručně, ale současně výstižně shrnout charakter nadcházejícího prvního jarního víkendu (ano, astronomická zima ještě trvá, ale nejsme v klubu astronomů, takže roční období bereme hezky meteorologicky), který ale tak úplně jarní nebude. A to by jako úvod stačilo.

„Linoleum, lidově zkracováno na lino, je druh podlahové krytiny vyrobené z...,“ tvrdí studnice lidských vědomostí, v tomto případě Wikipedie. Má pravdu, o tom žádná. Ovšem, že podlahová krytina s budoucím počasím v našich končinách absolutně nesouvisí. To jen němečtí meteorologové tlakovou výši se středem nad Skandinávií pojmenovali Lino. Ano, správně, právě tato tlaková výše k nám vyšle mraky.

Avšak ne jen ona. V neděli ji vystřídá Martin. Takové jméno Němci přiřkli tlakové výši, která se z Britských ostrovů přesune do Skandinávie. Pro nás se nic nezmění, pořád budeme v severním až severovýchodním proudění, respektive v přílivu chladného vzduchu od severu až severovýchodu přes Baltské moře. Škoda, že se zatáhne zrovna takhle na víkend. No co se dá dělat, jsou horší věci.

Obdobná synoptická situace panovala i před 35 lety. Tehdy nicméně do Československa vpadl o poznání ledovější vzduch z východní až severovýchodní Evropy, a proto rtuť v teploměrech klesla hluboko pod nulu. 5. března 1987 v Teplicích zaznamenali -14,6 °C s tím, že ještě větší kosa byla v Doksanech (-15,7 °C), Kadani (-16,6 °C), Žatci (-18,3 °C), Karlových Varech (-20,5 °C), Chebu (-21,2 °C) atd. Naopak 5. března 1998 bylo teplíčko: Děčín 17,8 °C, Ústí nad Labem 18,0 °C, Žatec 18,1 °C...

4. 3. 2022: Ráno kolem -3 až -7 °C, po o okolo 2 až 6 °C. Může se objevit sněhánka (dole i nahoře).

5. 3. 2022: Ráno kolem -3 až -7 °C, po o okolo 2 až 6 °C. Bez sněhánek.

6. 3. 2022: Ráno kolem -3 až -7 °C, po o okolo 2 až 6 °C. Bez sněhánek.

7. 3. 2022: Ráno kolem -3 až -7 °C, po o okolo 2 až 6 °C. Může se objevit sněhánka (Děčín, Šluknov).

Anticyklonální počasí holt bývá poněkud fádní, v chladnější části roku bohužel často chudé na sluneční paprsky. Přinejmenším nebudeme muset řešit větry, což je bezesporu fajn.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru