POZOR: Žena se stala obětí smishingu! Na SMS zprávě, kterou dostala, jí nebylo nic podezřelé
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Lounsko - Policisté na Lounsku se zabývají dalším případem podvodníků, kteří útočí pod legendou například přijetí odkazů doručovacích společností. Cílem podvodníků je následné zneužití přístupových údajů k bankovnictví.

V posledním evidovaném případu se stala obětí 41letá žena z Lounska, která obdržela na mobilní telefon SMS zprávu od odesílatele vystupujícího jako doručovací společnost a s textem „Neúspěšný pokus o doručení zásilky“ a údajným číslem zásilky. Ve zprávě byla vyzvána, aby přešla na internetový odkaz na údajnou doručovatelskou společnost a potvrdila svou adresu k doručení. "Myslela si, že se může jednat o nevyzvednutý balík, proto odkaz rozklikla a zobrazené stránky vypadaly jako stránky velké české doručovací společnosti. Na nich na výzvu vyplnila adresu a poté měla vyplnit platební údaje za účelem zaplacení částky 50 korun za údajné opětovné doručení zásilky," uvádí policejní mluvčí Kamil Marek. 

Nic jí nepřišlo podezřelé, protože v té době skutečně očekávala doručení nějaké zásilky. Vyplnila tedy údaje ke své platební kartě a platbu následně potvrdila v aplikaci své banky. "Tímto způsobem tedy neznámý pachatel vylákal z poškozené přístup k jejímu bankovnímu účtu. Následně byla bez jejího vědomí převedena z účtu finanční částka přesahující 23 tisíc korun, aniž by s touto platbou souhlasila," pokračuje Marek.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V popsaném případu se jedná o podvodnou praktiku označovanou jako tzv. smishing.

Příklad podvodné zprávy

0703smishing

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy!
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku.

Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru