Úřad práce vyvrací lež z facebooku: Žádný stop stav pro Čechy není, neupřednostňujeme uprchlíky z Ukrajiny
Česko pomáhá občanům Ukrajiny pomáhat zvládnout jejich těžkou životní situaci. Ilustrační foto: Záchranný útvar HZS ČR / Jana Urbancová
Ústí nad Labem

ČR - Úřad práce ČR se důrazně ohradil proti tvrzením, která kolují na některých sociálních sítích, a jejichž autoři tvrdí, že “na základě rozhodnutí vlády Úřad práce ČR vyhlásil STOP stav kvůli uprchlíkům z Ukrajiny”.

"Tento a jemu podobné výroky nejsou pravdivé a Úřad práce ČR se od nich distancuje. Veškeré své služby klientům poskytuje, a to jak v oblasti nepojistných sociálních dávek, tak v oblasti zaměstnanosti," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Znění nepravdivého HOAXU kolujícího na sociálních sítích

“Dnes přišlo emailem: Paní po mateřské šla zeptat na pracák na práci. A toto je výsledek: "Úřednice mi sdělila, že pro české občany je zatím vyhlášen STOP stav kvůli mnoha uprchlíkům z Ukrajiny které potřebují zařadit do pracovního procesu a tudíž jim musí dát práci přednostně. Tak rozhodla vláda!!! Prý se mám zkusit ve fabrikách zeptat osobně a domluvit si práci sama. Šla jsem tedy do místních fabrik, abych nějaké to zaměstnání našla. K mému překvapení jsem znovu a znovu narazila na podobnou odpověď jako na pracovním úřadě o tom, že přednostně budou dávat přednost utečencům z Ukrajiny. Bohužel dodnes jsem nenašla firmu, která by o mně projevila zájem a nabídla mi nějakou práci. Češi se nyní stávají drahou a nežádoucí pracovní silou o kterou nebude zájem. Dokonce jsem se dozvěděla že propouští české brigádníky a přijímají výhradně brigádníky z Ukrajiny."

Úřad práce v současné uprchlické krizi zprostředkovává také takzvané humanitární dávky. Na 120 tisíc přijatých žádostí o jednorázovou mimořádnou okamžitou pomoc a téměř 60 tisíc žádostí o humanitární dávku. Taková je dosavadní bilance Úřadu práce ČR v souvislosti s poskytováním finanční pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Více než 90 % žadatelů o mimořádnou okamžitou pomoc své peníze dostalo ještě před zavedením humanitární dávky. O tu lze žádat on-line. Aby výplata dávky mohla proběhnout bezhotovostně, je třeba mít účet v české bance.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru