Meteorologové varují: Hrozí ledovka na silnicích a mráz, který může poškodit vegetaci
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Od páteční 18. hodiny vydal Český hydrometeorologický ústav pro Ústecký kraj výstrahu před tvorbou náledí. Výstraha je platná do nedělního dopoledne.

Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. Silnice I. třídy a dálnice jsou nyní, podle informací silničářů, po chemickém ošetření sjízdné bez větších komplikací. "Techniku máme v terénu a stav vozovek stále sledujeme," uvádí Ředitelství silnic a dálnic na svém twitteru. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Meterologové dále varují před mrazem ve vegetačním období. Očekává se mráz, který může v nížinách poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha je rovněž platná od páteční 18. hodiny až do odvolání.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Nebezpečí poškození vegetace. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru