Mirella udeřila silou vichřice. A na cestě už je další bouře
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Po velmi slunečném a teplém březnu, za což mohly tlakové výše, se s příchodem dubna ke slovu dostal Atlantik, respektive tlakové níže přicházející z Atlantického oceánu, ať už z tamtoho či onoho směru. Hned v úvodu nového týdne, hlavně ve večerních hodinách, se projevila tlaková níže Mirella, přesněji řečeno s ní spojená fronta. Doprovázelo ji poměrně vydatné sněžení, v nižších nadmořských výškách samozřejmě i déšť, ale hlavně s jejím příchodem zesílil vítr. Na Milešovce měl v nárazech až 90 km/h (a na Sněžce až přes 150 km/h). Holt duben, ještě tam budem...

Trochu v pozadí se ocitla tlaková výše Quincy, jejíž výběžek se postaral o to, že noc na pondělí byla na mnoha místech Česka jasná. A díky tomu i mrazivá. Na Šumavě teploměry ukázaly až -24 °C (Kvilda-Perla). I v západních a severozápadních Čechách se vyjasnilo, byť ne všude. Třeba obloha nad Krušnými horami byla většinou oblačná až zatažená, ostatně proto v krušnohorských mrazových kotlinách kdovíjak silně nemrzlo. V civilizaci (Děčín, Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem atd.) se noční/ranní minima pohybovala převážně mezi -1 až -4 °C. To není úplně mordor, na druhou stranu nejeden strom již nažhaveně kvete. Bohužel stromy ještě nejsou nebinární, takže u nich není možný proces „sebeopylení“.

Dobrou zprávou je, že se oteplí. Trochu. Naneštěstí slunce moc nepřibude.

5. dubna: Zataženo. Zprvu i v nížinách sněhánky, postupně i na hřebenech Krušných hor dešťánky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

6. dubna: Do oběda zataženo až oblačno, odpoledne oblačno až polojasno, k večeru/večer přechodně skoro jasno až jasno. Později večer se opět zatáhne. Srážek nemnoho, pravděpodobně žádné. Pokud se náhodou objeví, tak ve formě dešťových přeháněk. Všude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C.

7. dubna: Velká oblačnost, odpoledne zřejmě sprchne (na vrcholcích Krušných hor déšť přejde ve sněžení). Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. V průběhu dne rovněž počítejte se zesílením západního až severozápadního větru. Na horách nepřekvapí nárazy o síle 70 až 90 km/h, v nižších nadmořských výškách budou povětrnostní podmínky lepší. Do večera se vítr stihne zklidnit, takže na konec světa nedojde (zatím).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru