Covid-19 skokově zvedl počty uznaných případů nemocí z povolání
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - V roce 2020 se poprvé objevilo nové infekční onemocnění covid-19, které může být za splnění určitých podmínek uznáno a odškodněno jako nemoc z povolání. Zatímco v roce 2020 bylo do Národního registru nemocí z povolání (NRNP) nahlášeno pouze 150 případů covid-19, v roce 2021 to bylo už 5 369 případů, z toho 32krát šlo o recidivu tohoto onemocnění.

To způsobilo výrazný zlom ve vývoji celkového počtu případů nemocí z povolání v ČR. Zatímco v roce 2020 bylo hlášeno 1 112 případů všech nemocí z povolání, v roce 2021 to bylo 6 043 případů. Z nich covid-19 tvořil téměř 89 %. U onemocnění covid-19 se v 99 % jednalo o pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

„Co se týká detailnějšího rozdělení profesí, covidem-19 onemocněly zejména zdravotní sestry (2670 případů). V sestupném pořadí následovali lékaři (780 případů), sanitářky – ošetřovatelky (732 případů), pracovníci sociálních služeb (289 případů) a záchranáři – řidiči sanitních vozů (272 případů) a další,“ upřesňuje doc. MUDr. Pavel Urban, CSc., z Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ.

Z ostatních infekčních nemocí mimo covid-19 následovaly v sestupném pořadí svrab (47 případů), dávivý kašel (4 případy) a virový zánět spojivek (3 případy). Jiné infekce se vyskytly ojediněle.

Pokud bychom se podívali na situaci všech uznaných nemocí z povolání po krajích, pak nejvíce jich nahlásil Moravskoslezský kraj, kde hovoříme o celkem 1 187 případech, a to představuje téměř 20 % všech hlášených případů. Opět přední příčka v tomto kraji patří covidu-19 s celkem 999 případy. Ve srovnání s rokem 2020 došlo v roce 2021 k celkovému nárůstu počtu hlášených nemocí z povolání ve všech krajích o 50 až 935 případů. Opět byl na vině především covid-19. Největší nárůst byl v kraji Olomouckém, nejmenší v kraji Karlovarském. I podle krajů platí, že nejčastěji onemocněli pracovníci v odvětví Zdravotní a sociální péče.

„U dalších popsaných nemocí z povolání nepozorujeme žádné zásadní výkyvy, koronavirus nám vytvořil opravdu zlom ve statistikách, které se jinak, z pohledu dalších běžně hlášených nemocí z povolání rok od roku prakticky výrazně nemění. V souhrnu se kromě covidu-19 mezi nečastější nemoci z povolání řadí diagnóza syndromu karpálního tunelu z přetěžování lokální svalovou zátěží nebo z vibrací a kontaktní alergické dermatitidy“, dodává MUDr. Vladimíra Lipšová, vedoucí Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru