Bude sněžit. Na horách, ale i v nižších polohách
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Ve středu večer některé numerické modely přišly s myšlenkou, že v sobotu ráno hlavně Karlovarský a Ústecký kraj zasáhne vydatné sněžení, včetně nížin, a to při teplotách slabě nad bodem mrazu, respektive na bodu mrazu. To by nejspíše znamenalo, že i v Chomutově, Mostě, Teplicích a dalších by napadl nějaký ten sníh. Sice by rychle roztál, neboť přes den by bylo až nějakých 7 nebo 8 °C, ale bylo by to „hustý“. Podle očekávání tato myšlenka prošla aktualizací...

Během čtvrtečního odpoledne a večera přes naše území přecházela studená fronta spojená s celkem hlubokou tlakovou níží jménem Nasim. V Německu, jen tak mimochodem, uhodilo mezi 15 až 20 000 blesky, což je ve smyslu sedmého dubnového dne nezvykle vysoké číslo. Několik desítek blesků bylo zaznamenáno i u nás, přesněji řečeno v západních a severozápadních Čechách, okrajově také na česko-slovenském pomezí. Na Milešovce byl při přechodu této studené fronty naměřen náraz větru o rychlosti 122 km/h, to už je docela dost. V zahraničí foukalo takovou rychlostí, že dokonce padaly rekordy. Ale koho zajímá, že Němci nebo Nizozemci měli problémy s rekordními větry, že?

Zpět do Česka. Otázka je jasná: Co si pro nás připravil poslední víkend před Velikonocemi?

Pátek osmého: Povětšinou zataženo. Někdy odpoledne až k večeru, přesněji definováno po 17. hodině, od západu dorazí srážky. Nejprve budou sněhové pouze v horských oblastech, poté i ve vyšších a středních polohách, někde (možná) dokonce i v nadmořské výšce pod 400 m n. m. Velkou část hornatého/kopcovitého Karlovarského kraje by mohl pokrýt sníh, tak s tím raději počítejte. Sněžení a případná tvorba sněhové pokrývky se bude týkat i dalších krajů, mimo jiné Plzeňského či Středočeského, kromě toho Vysočiny. V Mostě nebo Ústí nad Labem to na koulovačku s největší pravděpodobností nebude, ale kdoví, třeba i tam zavítá sněhová vločka (sněhová pokrývka se nicméně na 99 % neobjeví). Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

Sobota devátého: Vzhledem k nejvyšším odpoledním teplotám okolo 5 až 9 °C je tak trochu jedno, jestli v průběhu pátečního večera a noci na sobotu něco napadne. Stejně to roztaje. Ale nějaké to selfíčko asi vznikne. Jú, sníh v dubnu, jú, dávejte lajky, šup, šup. Před pár stovkami let, v dubnu, i Prahou proplouvaly ledové kry (po Vltavě), takže tehdejší pozemšťany by asi přechodná sněhová pokrývka v první polovině dubna nijak nevzrušila. Také si někdy říkáte, jak to ve Vašem bydlišti vypadalo přes 100, 1 000, 10 000 lety? Nad ránem a dopoledne mraků ubude, pak se skoro až do západu slunce budou honit na nebi a nakonec se vyjasní (téměř všude).

Květná neděle: Nedávno adventní, teď už Květná... Oblačnosti nebude úplně málo, k tomu nepřekvapí přeháňky všech chutí (dle nadmořské výšky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

Modré pondělí: Převážně oblačno, později ubývání oblačnosti a večer už bude jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

Jaké budou Velikonoce, to je ještě nejasné. Každopádně budou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru