VIDEO: Gigafactory může dát práci tisícům lidí, řekl při návštěvě Ústeckého kraje ministr Jurečka
Ministr Marian Jurečka si krátce prohlídl Elektrárnu Prunéřov 2, která by do budoucna mohla s Gigafactory sousedit. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Vznik gigafactory na výrobu baterií do elektromobilů, transformace české energetiky, ale i návštěva vyloučených lokalit. Do Ústeckého kraje přijel v pondělí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a toto byly některé body v jeho celodenním programu. Navštívil také Elektrárnu Prunéřov 2.

„Musíme v tuto chvíli velmi rychle, ale i racionálně si říci, jaká bude strategie vlády, pokud jde o otázku bezpečnostně strategickou a hledání náhradního zdroje za ruský plyn. Jaké kroky můžeme urychlit v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů. To je nějaké řešení, které by dávalo odpověď pro spoustu domácností. A zároveň tu budou muset být kroky, které se budou týkat teplárenství, té velké energetiky,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Seznámil novináře s některými aktuálními otázkami, kterými se ministři zabývají i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Prolamování limitů těžby hnědého uhlí není podle něj na pořadu dne a transformace české energetiky se má obejít i bez něj.

https://www.youtube.com/watch?v=-MxiGidJpjU

Velkým tématem zejména v Prunéřově a Ústeckém kraji je stavba gigafactory na místě bývalé Elektrárny Prunéřov 1. „V tuto chvíli začíná demontáž technologií, které jdou využít, a následně, až získáme veškerá povolení, tak proběhne plná demolice. Bude tam zelená plocha o velikosti zhruba čtyřicet hektarů, což je pro většinu dodavatelů technologie dostatečná velikost pro výstavbu gigafactory,“ sdělil Pavel Cyrani, místopředseda představenstva společnosti ČEZ. Pracovat by tam poté mohlo v továrně dva až tři tisíce lidí.

Jedná se s více než pěti společnostmi. Přeměna evropského automobilového průmyslu je dle slov místopředsedy představenstva ČEZ masivní a zájem o výstavbu zařízení na výrobu baterií je velký. Počítá se i s těžbou a zpracováním lithia. Jeho zdroje jsou v Krušných horách rovněž v Ústeckém kraji.

„Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby tady gigafactory do budoucna byla. Byl by to velký rozvoj celé naší lokality,“ předpokládá Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a starosta Kadaně, která leží nedaleko od prunéřovských elektráren.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru