Hasiči: Od června se vrací pravidelné zkoušky sirén. Tak se nelekněte
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Hasičský záchranný sbor České republiky oznamuje, že z rozhodnutí generálního ředitele bude od června obnovena pravidelná zkouška sirén. Zkušebně se siréna rozezní ve středu 1. června v poledne, a to stálým tónem po dobu 140 vteřin.

V tomto roce byly zkoušky sirén zrušeny třikrát – od března do května, a to především z toho důvodu, aby se zabránilo nežádoucí panice ukrajinských uprchlíků. V minulosti se pak pravidelné zkoušky sirén zrušily například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při setkání prezidentů USA a Ruska v Praze, anebo čtyřikrát v roce 2020, také z důvodu nežádoucí paniky při mimořádném stavu souvisejícím s koronavirem.

Pravidelná zkouška sirén byla zavedena vyhláškou Ministerstva vnitra z roku 2002 (§ 11 odst. 1 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva) za účelem prověřování jejich provozuschopnosti. Zkoušky sirén jsou pro nás nesmírně důležité. Protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí.

Zkoušky sirén se provádějí nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Například v Německu probíhá jednou ročně celostátní zkouška všech prostředků varování obyvatelstva. V Rakousku jsou (kromě Vídně) sirény zkoušeny každou sobotu zkušebním tónem po dobu zhruba 45 vteřin; celostátní zkouška probíhá každou první sobotu v říjnu. Na Slovensku probíhá zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci v poledne. Ve Švýcarsku sirény zkouší každou první středu v únoru a v Nizozemí každé první pondělí v měsíci s výjimkou státních svátků.

0106sireny

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru