Arktický vzduch srazil teploty o desítky stupňů. Ale další tropy jsou na cestě
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Nejteplejší červnový den v historii měření prožily (v neděli 19. června): Kopisty u jezera Most (38,1 °C, původní rekord 37,4 °C), Teplice (37,9 °C, původní rekord 37,3 °C), Žatec (37,3 °C, původní rekord 37,2 °C), Děčín (37,0 °C, původní rekord 36,5 °C), Sokolov (35,9 °C, původní rekord 35,8 °C)...

Naštěstí/naneštěstí takzvané supertropy neměly dlouhého trvání, hned v pondělí 20. června je od severozápadu odstranila zvlněná studená fronta, kterou s výjimkou západních a severozápadních Čech doprovodily bouřky, často intenzivní, při kterých uhodilo cca 60 000 blesků. Zaregistrovali jste, jaká byla zimička? Zatímco v neděli v 17 hodin teploměry ukazovaly 36 až 38 °C, v pondělí ve shodném čase ukazovaly 17 až 19 °C. Ve Šluknovském výběžku byl rozdíl mezi nedělním a pondělním odpolednem až 24 °C, v Sasku až 25 °C.

Za teplotním propadem, byť v „naší“ části republiky bez deště, stál původem polární vzduch, který do střední Evropy putoval podél Grónska a Islandu. Pakliže rádi pozorujete hvězdnou oblohu, určitě jste si všimli, že pondělní večer byl mnohem čistší. No bodejť by nebyl, oceánský vzduch odvál všechen bordel (zrnka písku a prachu) ze Sahary pryč. Stává se, že se v letních měsících „zasekne“ severák a placeným venkovním koupalištím přestanou létat pečení holubi do huby, resp. jejich majitelům. Leckoho nenadchne, že teď k tomu nedojde. Teplo bude mít navrch, ve skutečnosti se zase vrátí tropické třicítky. Budou tak žhavé jako o uplynulém víkendu?

21. června: Ve čtvrt na dvanáct středoevropského letního času nastane letní slunovrat. Jak bezesporu víte, v tom okamžiku severní polokoule završí svou pouť vstříc Slunci, což znamená, že se dny znovu začnou zkracovat. Protože ale země není placatá (ani dutá, ani jinak zdeformovaná) a ani její obězná dráha kolem Slunce není dokonalá kružnice, chvíli budou dny v podstatě stejně dlouhé. Každopádně, první odpoledne prvního dne astronomického léta 2022 na řadě míst letní nebude. Nejvyšší odpolední teploty se totiž budou pohybovat převážně mezi 20 až 24 °C, 25 °C bude pouze sem tam. A ráno zchladí, v minimu nabídne cca 12 až 8 °C. Mraků poskrovnu.

22. června: Oblačnosti přibude, ale většinou půjde o oblačnost vysokého patra s tím, že po západu slunce se všude vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C, nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C.

23. června: Slunečno, beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C, ojediněle až okolo 30 °C, a nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

Na závěr ještě čerstvá teplotní věštba:

  • 24. června: 28 až 32 °C
  • 25. června: 23 až 27 °C
  • 26. června: 15 až 25 °C (vliv fronty, resp. deště)
  • 27. června: 23 až 27 °C
  • 28. června: 26 až 30 °C
  • 29. června: 31 až 35 °C
  • 30. června: 32 až 36 °C

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru