Pohonné hmoty opět zdražují. Ceny nafty letí proti benzínu rekordně nahoru
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Po letním cenovém poklesu začaly pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu viditelně zdražovat, nafta pak poměrně dramaticky. Nafta v uplynulém týdnu zdražila o skoro 2,40 koruny na litr. Včera tak její průměrná cena, 45,23 koruny na litr, byla nejvyšší od začátku srpna. Benzín zdražuje o poznání pomaleji. Za poslední týden přidal na ceně jen 22 haléřů na litr.

"Prudké zdražování nafty v porovnání s benzínem je celosvětovým fenoménem, nastává od Spojených států, přes Evropu až po Nový Zéland. V Česku byla včera nafta průměrně o zhruba 4,70 koruny na litr dražší na benzín. To je historicky zcela mimořádné. A to přitom ještě byla začátkem roku 2021 snížena spotřební daň z nafty a jednu korunu na litr, zatímco z benzínu nikoli. Na obě pohonné hmoty se pak vztahuje letošní přechodné snížení spotřební daně o 1,50 na litr. To mělo původně končit na konci září, ovšem vláda jeho platnost zřejmě prodlouží," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Celosvětové rozevírání cenových nůžek mezi naftou a benzínem souvisí, podle ekonomů, s otřesem globálního trhu, k němuž dochází v důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí. Rusko je nejen významným vývozcem ropy, ale také ropných produktů, včetně dieselového paliva. Od přelomu letošního a příštího roku hodlá jak na ruskou ropu, tak ropné produkty včetně dieselu zavést embargo EU. Přitom stále i nyní zhruba polovinu dieselového paliva, jež se do EU dováží, zajišťuje Rusko. Dochází tedy k předzásobování a k hledání alternativních dodavatelů, což obnáší i přeplácení stávajících odběratelů. To šroubuje celosvětově ceny výše. Západní země, ale také země typu Indie nebo Číny přistupují k odběru ruských paliv stále obezřetně, snaží se nevybočit z určité neutrality, resp. lavírování a hry na obě strany konfliktu.

"Zároveň s nadcházející topnou sezonou stoupá poptávka po topné naftě. Ta v řadě případů může zastoupit drahý plyn. Například německý energetický kolos Uniper nyní shání zaměstnance pro trvalejší provoz své dosud jen občasně využívané elektrárny ve Švédsku, postavené již v 70. letech a využívající k výrobě elektřiny mazut, což je těžký topný olej. Sháňka po topných ropných produktech, jako je mazut nebo nafta, zdražuje právě také motorovou naftu, zatímco na cenu benzínu má slabší dopad," dodal ekonom.

V příštím týdnu tak benzín dále zdraží v rozsahu do dvaceti haléřů na litr, zatímco nafta přidá zhruba 1,50 na litr.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru