Léto. Na konci října. A na horách. V Krušných bylo naměřeno až 25 °C!
Ilustrační foto: Kamil Sojka
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ač to tak za okny mnohde vůbec nevypadalo, v uplynulých dnech se přepisovaly historické tabulky, a to kvůli extrémně nadprůměrným teplotám. Pokud jste neděli (30. říjen) strávili v jihozápadních Čechách, potažmo na Šumavě, bohatě jste si vystačili s šortkami a tričkem s krátkým rukávem. Ve Vimperku na Prachaticku, v 628 m n. m., se rtuť teploměru vyšplhala na neuvěřitelných 26,2 °C. Původním rekordem na šedesátý den meteorologického podzimu bylo 17,6 °C (2004), tedy byl překonán o hnedle 9 °C. Letní den prožili také v Kašperských Horách nedaleko šumavské Modravy, v 728 m n. m., tam teploměr ukázal 25,4 °C, a tak padlo 18 °C z roku 1975. Stanice Hliniště, která se nachází 20 km severozápadně od Lipenské přehrady v 800 m n. m., zaznamenala rovných 25 °C.

Ale slunečné a hlavně pořádně prohřáté byly i naše Krušňáky. Nedělní odpoledne do Meziboří (514 m n. m.) přineslo až 20,5 °C, podobně jako do Brandova (521 m n. m.), kde se dočkali až 20,4 °C. Znáte Vejprty? I když leží nad hranicí 700 m n. m., po nedělním obědě si místní vychutnali až 22,7 °C. Jeden z největších extrémů byl zaznamenán kousek od rozhledny Jeřabina u Litvínova, v 689 m n. m., a sice skoro letních 24,9 °C. V Litvínově, v 340 m n. m., byli rádi za 15,2 °C, ale třeba v Ústí nad Labem (Střekově), ve 156 m n. m., byla maximální teplota 12,2 °C. Víceméně stejně to vypadalo v Děčíně, Mostě anebo Teplicích. Za zmínku rozhodně stojí, že takové teplo jako v Krušňákách nebylo ani na Krétě (Heraklion 20,4 °C), severovýchodě Libye (Tobruk 22,5 °C) nebo Baleárských ostrovech (Ibiza 24,0 °C). V kalifornském Los Angeles teploměr ukázal nanejvýš 23,9 °C.

S příchodem listopadu inverzní charakter počasí, přesněji řečeno příliv velmi teplého, původem saharského vzduchu skončí. Či snad ne?

1. listopadu: V ranních hodinách (zase) často mlhy a nízká oblačnost, přičemž později od západu dorazí oblačnost spojená se studenou frontou. Dešťové kapky však nepřinese žádné, alespoň co se severozápadních Čech týče, a po jejím přechodu se vyjasní. O půlnoci čekejte převážně jasno až skoro jasno (po půlnoci opět začnou ožívat mlhy a oblaka nízkého patra). Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

2. listopadu: Ráno místy mlhy a nízká oblačnost, nicméně do oběda zmizí to i to. Poté zpočátku polojasno, od cca 15:00 SEČ prakticky v celých severozápadních Čechách vymetená obloha neboli jasno (do cca 3:00 SEČ následujícího dne). Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C (studená fronta je holt studená fronta), nejnižší ranní teploty kolem 9 až 3 °C (v závislosti na mlhách a nízké oblačnosti).

3. listopadu: Četné mlhy, četná nízká oblačnost. V takovém duchu se ponese čtvrteční ranní čas s tím, že až se rozpustí, naskytne se pohled na vysokou cirrovitou oblačnost. Suma sumárum příjemný a relativně slunečný den. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C (kdyby už od rána bylo slunečno, tak okolo 11 až 15 °C, jako například v jižních či ve středních Čechách) a nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C (ke vzniku mlh a nízké oblačnosti by mělo dojít až po 3. až 4. hodině, takže by se mělo stihnout ochladit).

První listopadový víkend se zatím zdá být oblačným až zataženým a deštivým, naopak druhý listopadový pracovní týden by mohlo ovládnout teplé jihozápadní proudění (inverze)... Každopádně zimě se ještě do Čech nechce. Možná nám počasí vysílá jasný signál, že je s námi? Tož pěkným signálům zdar!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru