Slunce budeme hledat marně, Charly nás odsoudí k pobytu v inverzi
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Již předpředposlední víkend meteorologického podzimu (1. září až 30. listopadu) se ponese v duchu nadprůměrných teplot. Nutno říci, že nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropě. Provinilkyně, tlaková výše Charly (ta tlaková výše, rod ženský, žádný feminismus, nýbrž stará dobrá čeština), nejen do Česka začne posílat teplý vzduch od jihu, což však, jako obvykle v této části roku, znamená nástup inverze.

Naštěstí to vypadá, že vyloženě Mordor nás nečeká, hlavně v sobotu, každopádně chcete-li mít jistotu, vyrazte na hory. Sluneční paprsky tam budou k mání nejen v duších lidí, ale také na modré obloze, nemluvě o celkem nadstandardních teplotách. Tak si je užijte, zanedlouho totiž dojde k výrazné změně, přesněji řečeno k invazi ruského vzduchu do střední Evropy... Tedy, takový byl původně plán tlakové výše Charly. Avšak nyní to vypadá, že se kormidla chopí západ, respektive tlakové útvary (primárně tlakové níže) přicházející z Atlantiku. Nechme se překvapit, jak tento nekonečný souboj mezi východem a západem nakonec dopadne.

11. listopadu: 11. 11. v 11:11 SEČ se nestane nic neobvyklého. V troposféře určitě ne. Pátek ovládne vysoká oblačnost, v ranních hodinách někde i mlhy. A toť vše. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C.

12. listopadu: Ráno a dopoledne místy mlhy, které se do 13:13 až 14:14 SEČ všude rozpustí. Totéž (bohužel) nelze říci o cirrovitých oblacích, nacházejících se o plus minus deset kilometrů výše. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, tam, kde se déle udrží mlha, okolo 8 až 12 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, na horách i kolem 10 °C (kouzlo inverze).

13. listopadu: Neděle třináctého potěší všechny mráčky. Většinu severozápadních Čech sevřou mlhy (a nízká oblačnost) a je vysoce pravděpodobné, že se jen tak nevzdají, jinými slovy vydrží až do (pozdních) odpoledních hodin. Budiž nám útěchou, že stejný osud čeká víceméně celou Moravu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C (nebýt těch mlh, tak okolo 11 až 15 °C, jako v sousedním Sasku), nejnižší ranní teploty kolem 4 až -2 °C, nahoře kolem 10 až 6 °C.

14. listopadu: Viz. 13. listopad.

Jak asi víte, letos je první adventní neděle v nejdřívějším termínu, to znamená 27. listopadu. To už je za dva týdny. Jaká je čerstvá „předpověď“ na neděli 27. listopadu? Severní anticyklonální proudění, příliv chladného, původem polárního vzduchu od severu až severovýchodu přes Švédsko po přední straně tlakové výše se středem nad Norskem. Určitě to bude jinak, ale šance, že rozsvícení vánočního stromu na náměstí zkrášlí sněhová pokrývka (sněžení), je nevelká (přesně po dopsání této věty kýchl soused, takže je to pravda).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru